BP inngår forlik etter gigantisk oljeutslipp

FORLIK: BP skal ha inngått milliardforlik etter oljekatastrofen i Mexicogolfen i 2010. Foto: Reuters
FORLIK: BP skal ha inngått milliardforlik etter oljekatastrofen i Mexicogolfen i 2010. Foto: Reuters

BP har inngått forlik med fiskere, hotelleiere og andre private saksøkere som ble rammet av det store oljeutslippet i Mexicogolfen for to år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om BP-ulykken i Mexicogolfen

* 20. april 2010 fant det sted en eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Elleve arbeidere omkom i brannen som fulgte.

* 25. april gikk oljebrønnens sikkerhetsventil i stykker. BP påtok seg ansvaret for ulykken.* Først i begynnelsen av august ble lekkasjen tettet for godt. BP fikk tillatelse til å tette borehullet permanent med sement.* I alt 4,9 millioner fat olje lekket ut i Mexicogolfen, og utslippet kalles det største oljeutslippet i USAs historie.

Kilder: AFP og NTB

Oljeselskapet opplyser at forliket for deres del vil koste rundt 44 milliarder kroner. Men fortsatt gjenstår erstatningskrav fra den amerikanske regjeringen og fem delstater ved Mexicogolfen, samt flere av BPs samarbeidspartnere.

Amerikanske myndigheter anklager oljeselskapet for grov miljøkriminalitet og truer med milliardbøter. Det skal pågå forhandlinger også her, men ifølge informerte kilder er det ingen tegn til et forlik ennå.

Se også: BP-sjefen besøkte Gulf-kysten

Rettssaken etter utslippet skulle etter planen ha åpnet mandag, men domstolen får nå i stedet forliket på bordet for endelig godkjennelse.

Fornøyd

Advokater som har forhandlet fram forliket på vegne av de skadelidende, er fornøyd og sier at avtalen innebærer at hundretusener av mennesker vil få erstatning.

– Det gir det beste resultatet for flest mulig mennesker, sier advokatene Stephen Herman og James Roy.

Les også: - BP tok snarveier før ulykken

Advokatene tilhører en komité som representerer både fiskere og andre virksomheter som ble hardt rammet av oljesølet. Blant dem som nå får erstatning, er også sjømatprodusenter som har tapt store penger på miljøødeleggelsene.

– Rask erstatning

En jussprofessor ved University of Michigan mener at avtalen er godt nytt for de skadelidende. Han understreker at forliket betyr at de vil få utbetalt erstatning mye raskere enn de som ble rammet av oljesølet fra Exxon Valdez-forliset utenfor kysten av Alaska i 1989.

– Det baner også vei for at BP kan forhandle fram avtaler med føderale myndigheter og delstater og begynne å se framover etter oljesølet i Mexicogolfen, sier professor David Uhlmann, som tidligere har ledet justisdepartementets avdeling for miljøkriminalitet.

USAs justisdepartement varsler imidlertid at det sammen med delstatene rundt Mexicogolfen fortsatt er rede til å gå til rettssak mot selskapet.

Halliburton

BP eier 65 prosent av oljebrønnen som sprang lekk, mens det var sveitsiske Transocean som eide boreriggen som eksploderte, og amerikanske Halliburton som hadde konstruert brønnen.

BP har tidligere varslet erstatningssøksmål mot Halliburton, og mener selskapet bør ta sin del av regningen etter utslippet.

BP har tidligere varslet erstatningssøksmål mot Halliburton, som BP mener bør ta sin del av regningen etter utslippet.

BP understreker at forliket ikke innebærer at selskapet innrømmer skyld, og det fremholder at det fortsatt vil gå til sak mot Halliburton.Elleve mennesker omkom da det brøt ut en eksplosjonsartet brann i boreriggen Deepwater Horizon i april 2010. Hele 4,9 millioner fat olje lekket ut i Mexicogolfen før BP etter 87 dager lyktes med å forsegle oljebrønnen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden