Derfor mener Buffett at gull er en boble

INGEN GULL-TRO: Warren Buffett har ingen tro på gull som langsiktig investeringsobjekt. Foto: Scanpix.
INGEN GULL-TRO: Warren Buffett har ingen tro på gull som langsiktig investeringsobjekt. Foto: Scanpix.

- Gull produserer ikke noe som helst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste femten årene har man sett bobler bygge seg opp og sprekke i internettaksjer og i boligmarkedet. Investorguru Warren Buffett mener i et brev til sine aksjonærer i Berkshire Hathaway at det samme skjer i dagens gullmarked.

«Alle bobler sprekker til slutt når de er blitt store nok. Og det gamle ordtaket blir bekreftet nok en gang: «Hva den vise mann gjør i begynnelsen, gjør tosken på slutten», skriver Buffett og gir en illustrasjon av dagens gullmarked.

Giga-shopping

Verdens samlede gullbeholdning er i dag på 170.000 tonn. Buffett skriver at hvis all verdens gull ble smeltet sammen, ville det gi en kube med nesten 21 meter høye sider som med god margin ville fått plass innenfor infield på en baseballbane.

«La oss nå lage en haug B som koster det samme. For dette kunne vi kjøpt all dyrket mark i USA (400 millioner «acres» med en produksjon på rundt 200 milliarder dollar årlig), pluss 16 Exxon Mobil (verdens mest lønnsomme selskap med fortjeneste på over 40 milliarder årlig). Etter disse kjøpene ville vi hatt rundt 1 billion dollar til overs til lommepenger (ingen grunn til å føle seg blakk etter denne kjøperunden). Kan du se for deg en investor med 9,6 billioner som velger haug A over haug B?», skriver Buffett i sitt brev til aksjonærene.

Investere i produktive aktiva

«Hundre år fra nå vil 400 millioner «acres» av dyrket mark ha produsert ufattelige mengder med korn, hvete, bomull og andre avlinger - og vil fortsette å produsere gavmildt uansett hva valutaen er. Exxon Mobil vil trolig ha levert billioner av dollar i utbytte til sine eiere og vil også eie andeler verdt mange billioner til (og husk, du får 16 Exxons). De 170.000 tonnene med gull vil være uendret i størrelse og vil fortsatt ikke være i stand til å produsere noe som helst. Du kan kjæle med kuben, men den vil ikke respondere», skriver Buffett.

Warren Buffett har hatt en forkjærlighet for å investere i ting som produserer noe, enten det er forretninger, bondegårder eller eiendom.

«Ideelt» sett burde disse aktivaene ha evnen i perioder med inflasjon til å produsere noe som vil beholde kjøpekraftverdien og samtidig kreve et minimum av ny kapitalinvesteringer», skriver Buffett. Han mener jordbruk, eiendom og selskaper som blant annet Coca-Cola og IBM møtte dette dobbelt-kravet.

«Uansett om valutaen om hundre år fra nå er basert på gull, skjell, haitenner eller et stykke papir (som i dag), så vil folk være villige til å bytte et par minutter av deres daglige arbeid for en Coca-Cola», argumenterer han.

Les også:

- Da kommer du ikke til å tjene mye penger

Buffett utpeker sin etterfølger

Får én million for hver krone aksjen stiger

Derfor strømmer millioner til Pinterest

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden