- Det er unødvendig å kutte renten i Norge

Sjeføkonom Frank Jullum, Fokus Bank
Sjeføkonom Frank Jullum, Fokus Bank

Høy aktivitet i norsk økonomi gjør rentekutt unødvendig, mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lav ledighet, økonomisk vekst som er sterkere enn ventet, rekordhøye oljeinvesteringer, og en rapport fra norsk industri som ikke har vært mer oppløftende på snart et år. Pilene peker opp i Norge.

Torsdag viste PMI-indeksen, som måler aktivitetsendringer i norsk industri, at optimismen ikke har vært høyere siden mai ifjor.

– PMI føyer seg inn i rekken av andre positive signaler fra norsk økonomi, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets til DN.no.

Les: - Det verste er over

Ingen nye rentekutt

Jullum viser blant annet til en av de mest vidtrekkende temperaturmålerne på norsk økonomi, Norges Banks regionale nettverk, som ble offentliggjort tirsdag.

For mange av bedriftene peker pilene bare oppover, men for eksportbedriftene er markedene fortsatt tøffe.

Les: Enda tøffere for bedriftene som sliter

– Det generelle bildet er at aktiviteten i norsk økonomi er høy. Konsekvensen av dette er at det er unødvendig å kutte renten i Norge, sier Jullum til DN.no.

Renten ble sist endret da den ble kuttet med 0,5 prosent til 1,75 prosent den 14. desember ifjor.

Mange i arbeid

Også de ferske ledighetstallene bekrefter at aktiviteten er høy i norsk økonomi.

Den registrerte arbeidsledigheten er nå på 2,7 prosent av arbeidsstyrken. Antallet ledige er ti prosent lavere enn i februar i fjor.

– Ledigheten har holdt seg lav i Norge til tross for en svak økonomisk utvikling i Europa, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Les: Stabil ledighet i Norge

– Kapasitetsutnyttelsen og veksten i norsk økonomi er så høy som Norges Bank anslo i oktober, eller noe høyere. Til tross for det ser vi ikke noe renteøkning i nær fremtid, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en kommentar til dagens norske makrotall.

Det er flere årsaker til at Bruce mener det er lite sannsynlig med noe rentehopp.

– Kronen er svært sterk, utsiktene utenlands er noe dårligere og spreadene i rentemarkedene er større enn Norges Bank så for seg i oktober-rapporten, skriver Bruce.

Tror på uendret rente

Heller ikke Handelsbanken tror det blir noe kutt på neste rentemøte 14. mars.

– PMI støtter synet at Norges Bank vil holde renten uendret i mars, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken i en kommentar til tallene.

Bache sier at hun er forsiktig med å legge mye vekt på en måneds PMI fordi indeksen har svingt mye de siste månedene.

– Den sterke PMI-en støtter imidlertid opp om den ganske oppløftende rapporten fra Norges Banks regionale nettverk, og tyder på at norsk industri er robust tross krisen i eurosonen, skriver Bache.

Bache tror ikke PMI vil ha stor innvirkning på Norges Banks rentebane, men det bygger opp under Handelsbankens forventning om at Norges Bank vil holde renten uendret i mars.

Les også:

240.000 nordmenn utsatt for id-tyveri

Får én million for hver krone aksjen stiger

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden