Tapte 5,4 milliarder - fornøyd likevel

Folketrygdfond-sjef Olaug Svarva. Foto: Scanpix
Folketrygdfond-sjef Olaug Svarva. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et krevende år, sier Folketrygdfond-topp Olaug Svarva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Statens pensjonsfond

Statens pensjonsfond ble opprettet i 2006 og består av Statens pensjonsfond utland (SPU) - tidligere Statens petroleumsfond, og Statens pensjonsfond Norge (SPN) - tidligere Folketrygdfondet. Inntektene i SPU består av statens samlede petroleumsinntekter samt SPUs avkastning.

Statens pensjonsfond utland forvaltes av Norges Bank Investment Management på oppdrag fra Finansdepartementet. Fondet kan utelukkende investere i utenlandske eiendeler.

Statens pensjonsfond Norge (SPN) forvaltes av Folketrygdfondet på oppdrag fra Finansdepartementet. Fondet har mandat til å investere i aksjer og rentepapir i de nordiske finansmarkedene.

Ved utgangen av desember 2011 i år hadde porteføljene i SPN følgende verdi: Norske aksjer: 66,7 mrd kr

Nordiske aksjer: 11,6 mrd kr

Norske rentepapir: 43,2 mrd kr

Nordiske rentepapir: 7,9 mrd kr

Tilsammen: 129,4 mrd kr

Toppsjef Olaug Svarva i Folketrygdfondet skal sørge for at pengene som strømmer inn fra oljeinntektene i Nordsjøen ikke skal tape seg i verdi.

Fjorårets turbulente finansmarkeder førte imidlertid til at 5,4 milliarder kroner rant ut av pengesekken. Til tross for dette, er Svarva såre fornøyd. Det kunne nemlig ha gått langt verre.

– Hovedgrunnen til at vi gjorde det bedre ifjor var at vi tjente på at vi ikke var innvektet i selskaper som gjorde det svakere enn markedet, sier hun, og nevner selskaper som Frontline, Sevan og børsens lakseoppdrettere.

Storaksjonær

Folketrygdfondet ved Statens pensjonsfond Norge sitter på en av de største pengesekkene på Oslo Børs, og er en betydelig aktør også i Norden. Fondet forvalter den norske delen av vår felles oljeformue, og er storaksjonær i selskaper som Statoil, Telenor og DNB - for å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tynget av krisen i eurosonen og økt frykt i aksjemarkedene falt aksjeporteføljen med 3,92 prosent i fjor. Sammenligningsindeksen på hvordan fondet minst bør gjøre det, falt imidlertid mer, og var ned 5,19 prosent.

– Et krevende år

Svarva mener differansen er et svært godt resultat i hva hun betegner som «et krevende år».

– Om vi ser på 2011 så var det turbulente finansmarkeder som påvirket resultatet vårt, sier Svarva.

Over det som kan forventes

Meravkastningen, som er forskjellen mot sammenligningsindeksen, var på 1,7 milliarder kroner, eller 1,27 prosent

Folketrygdfondets langsiktige mål for meravkastningen er 0,40 prosentpoeng. I lys av dette er fjoråret langt over forventning, påpeker Svarva. Hun understreker at det neppe vil fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Over tid vil avkastningen nærme seg målsetningen på 0,40 prosent, sier Svarva til DN.no

– Krevende

Hun erkjenner at det er krevende å kommunisere til folk flest at en meravkastning på 0,40 prosent er bra. Samtidig påpeker hun at målet er godt forankret i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også veldig vanskelig å forklare at bare det å oppnå referanseporteføljen er svært krevende, sier Svarva, som mener at dette undervurderes.

– Ikke de store endringene Aksjeporteføljen hadde ved utgangen av fjoråret en markedsverdi på 130 milliarder kroner.

Fondets største posisjoner var Statoil (STL) (3 prosent), Telenor (TEL) (4,7 prosent), DNB (5 prosent), Seadrill (SDRL) (6,5 prosent), Yara (YAR) (10,2 prosent), Orkla (ORK) (6,4 prosent) og Subsea 7 SUBC (6,2 prosent). Ifølge aksjesjef Nils Bastiansen er det ikke gjort store endringer i aksjeporteføljen siden årsskiftet.

– Det er ikke de store endringene, og ikke spesielle begivenheter vi ønsker å fremheve der, sier han.

Bedre i obligasjoner Statens obligasjonsfond, som investerer i selskapsgjeld, var ved utgangen av 2011 på 51,6 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av dette var 8,2 milliarder er investert i markedet, som ga en avkastning på 4,26 prosent i perioden. Det er ned fra 7,6 prosent avkastning i 2010 og 13,1 prosent i 2009.

Les også:

Frykter Folketrygdfondet kan bli utnyttet av superroboter

Folketrygdfondet har tapt 1,2 milliarder

- Markedsutsiktene er overveldende

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her