Åpen for alle - alltid

- Som ran på åpen gate

I aldersgruppem 25 til 29 år er det 74 prosent som mener 15-prosaent regelen gjør boligkjøpet umulig eller vanskeligere (foto: Scanpix).
I aldersgruppem 25 til 29 år er det 74 prosent som mener 15-prosaent regelen gjør boligkjøpet umulig eller vanskeligere (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange hundre tusen husholdninger får problemer med boligkjøpet, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Boligkalkulatorer

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Eie eller leie
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.

Sparing til boligkjøp
Kalkulatoren beregner hvor mye du må spare for å nå en gitt egenkapitalprosent til boligkjøp.

Sparing til boligkjøp 2
Kalkulatoren beregner hvor dyr bolig du kan kjøpe ut fra sparebeløpet du setter inn.

En stor andel av norske husholdninger tror det nye kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp vil holde dem ute av boligmarkedet eller gjøre det vanskelig for dem å kjøpe seg bolig.

Det viser siste utgave av spørreundersøkelsen Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

160.000 husholdninger sier at regelen hindrer dem i å kjøpe bolig, og 430.000 husholdninger sier kravet gjør det vanskelig for dem å kjøpe bolig.

- Dette er med på å øke de sosiale forskjellene i samfunnet. De med lave inntekter, de yngste og de uten foreldre med evne til å gi finansiell bistand, stenges ute fra boligmarkedet, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus.

- For disse gruppene må det være som ran på åpen gate. De går jo gjerne glipp av 75.000 kroner i årlig prisstigning på en liten leilighet bare fordi Finanstilsynet hindrer dem i å kjøpe bolig, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir holdt ute av boligmarkedet

De med inntekt under 400.000 kroner utgjør majoriteten av de som oppgir at de blir holdt ute av boligmarkedet eller får vanskeligheter i boligkjøpssituasjonen grunnet kravet om 15 prosent egenkapital.

Andeler som mener at 15% EK gjør at de ikke kan kjøpe egen bolig

Inntekt i hundretusenProsentandel
-300' kr24%
301'-400' kr13%
401'-500' kr10%
501'-700' kr7%
701'-900' kr4%

Undersøkelsen viser også en tydelig sammenheng mellom alder og de som i størst grad påvirkes av innstrammingen.

Aldersgruppen 25-29 år oppgir 23 prosent at kravene umuliggjør boligkjøp, mens 51 prosent oppgir at det blir vanskeligere. Bekymringene faller bratt etter hvert som alderen og formuen stiger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dette er jo ikke absolutte krav. Et nyutdannet sivilingeniørpar der begge tjener 500.000 kroner i året får likevel lån ut fra en totalvurdering, uten å ha 15 prosent egenkapital, sier Nymark.

Les mer om det her: - 15%-regelen er ikke hugget i stein

Har begrenset effekt ...

Omtrent 80.000 husholdninger tror at regelen vil trekke boligprisene betydelig ned, mens omtrent 920.000 husholdninger tror innstrammingen vil dempe boligprisene noe. Verken Nymark eller Senneset tror egenkapitalkravet vil ha stor effekt på boligprisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enkeltpersoner vil bli rammet. Men vi vil bare få enda større innslag av foreldre som strekker seg for å hjelpe barna inn på markedet, sier Nymark.

Les også:

Førkrakk-temperatur i boligmarkedet

- Ingen trær vokser i himmelen, heller ikke boligprisene

Hodejegere skaper slappe kandidater

Konsulentspirer i kamp

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her