Test: Canon PowerShot G1 X

Canon PowerShot G1 X
Canon PowerShot G1 X
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten som et speilreflekskamera. Men prisen er i drøyeste laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canons G-serie har vært blant markedets mest avanserte kompaktkameraer fra G1 ble lansert i september 2000 til G12 kom høsten 2010. Det har stadig gått rykter om at G-serien skulle få bildebrikke i speilrefleksstørrelse, men frem til årets lansering av G1 X har det blitt med ryktene.

Seks ganger større bildebrikke

Canon G1 X er en blanding av ti generasjoner med velprøvde G-kameraer og noe helt nytt, nemlig en bildebrikke som er nesten seks ganger større enn i tidligere modeller og nært beslektet den som sitter i Canons speilreflekser.

Resultatet er også en blanding av nytt og gammelt, mye bra og noe dårlig. Byggekvalitet, design og skjermløsning er minst like bra som før, men G1 X har også arvet den dårlige optiske søkeren. Canons kompaktkameraer har hatt bra makrofunksjon i mange år, men G1 X ser ut til å slekte mer på normalzoomen til speilrefleksene på dette området og har alt for lang nærgrense for å kunne ta makrobilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke like fleksibelt som speilrefleks

Bildekvaliteten er på nivå med Canons speilreflekser, men det er klart at et fast 4x zoomobjektiv kan ikke konkurrere med fleksibiliteten til et systemkamera. G1 X kan derimot bruke noe av ekstrautstyret til Eos som blitser og fjernkontroll.

Ytelse som oppstartstid, autofokushastighet og ventetid mellom to bilder er mer i kompaktkameraklasse enn systemkameraklasse. Totalt sett er G1 X uansett et bra første forsøk fra Canon på å kombinere stor sensor i et høykvalitets kompaktkamera. G1 X fortjener helt klart en anbefaling selv om prisen er i drøyeste laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Passer for:

  • Brukere som vil ha bildekvalitet på systemkameranivå, men ikke trenger å bytte objektiv.
  • Brukere som ikke trenger mye vidvinkel eller tele.
  • Brukere som ønsker å bruke RAW-format.
  • Brukere som trenger ekstern blits.

Passer ikke for:

  • Brukere som vil ha et lommekamera.
  • Brukere som skal ta mye actionbilder.
  • Brukere som trenger god makrofunksjon.
  • Brukere som trenger fleksibiliteten til et systemkamera.

Vil du vite mer? Les hele testen av Canon PowerShot G1 X på Akam.no »

Alternativer

Her har vi listet opp noen alternativer til G1 X. Felles for alle kompaktkameraer med liten sensor er dårligere bildekvalitet, spesielt på høy Iso. Kompakte systemkameraer er mer på nivå med G1 X i bildekvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canon S100: Canons minste entusiastkamera. 5x zoom, 24mm vidvinkel og bra byggekvalitet. God lysstyrke på vidvinkel, dårlig på full tele. Argumentet for S100 er først og fremst størrelse og vekt.

Canon G12: Forløperen til G1 X, men selges fortsatt. Mange fellestrekk, men mindre bildebrikke tillater mer zoom i et mindre kamera. Dårligere videofunksjon og bildekvalitet

Fujifilm X10: Kompaktkamera med bra lysstyrke, samme zoomområde og fin design.

Nikon P7100: Nikons entusiastkompakt. 28-200mm zoom, solid bygget og mulighet for bruk av Nikons blitser.

Nikon 1: Nikons systemkamera uten speil. To kamerahus og tre objektiver å velge mellom foreløpig. V1 har innebygd søker, J1 er minst.

Olympus E-PL3: Systemkamera med sammenleggbar normalzoom. Mindre hus enn G1 X, større objektiv. Vridbar skjerm og bra utvalg i objektiv, blitser osv.

Panasonic GX1: Kombinert med Panasonics kompakte X 14-42 er det vesentlig mindre og lettere enn G1 X. Modellen G3 er ligner mye, men har innebygd søker

Sony NEX-5n: Kompakt systemkamera fra Sony. Mindre hus enn G1 X, større bildebrikke og mye større objektiv (3x normalzoom).

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her