- Det ble et jubelår

FORNØYD: – Etter flere år med svært lav reserveerstatning er det oppløftende å kunne legge 601 millioner fat til våre reserver, sier Petoro-sjef Kjell Pedersen. Foto: Scanpix.
FORNØYD: – Etter flere år med svært lav reserveerstatning er det oppløftende å kunne legge 601 millioner fat til våre reserver, sier Petoro-sjef Kjell Pedersen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne mannen styrer en av den norske stats mest gullkantede virksomheter. Han sender nå 128 milliarder kroner av overskuddet til statskassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet etter finansposter for SDØE var 133,7 milliarder kroner, en økning på 27 prosent i forhold til 2010. Den betydelige økningen skyldes høyere olje- og gasspriser.

– 2011 var ikke bare et 10-års jubileumsår for Petoro, det ble et jubelår for den olje- og gassporteføljen vi er ansvarlig for, sier administrerende direktør Kjell Pedersen i en kommentar til fjorårsresultatene.

Petoro overførte 30,8 milliarder kroner i fjerde kvartal til statskassen. Totalt for fjoråret ble overskuddet 128 milliarder kroner. Det er en kraftig oppgang fra 103 milliarder i netto kontantstrøm i 2010.

I tillegg til utbyttene fra Statoil, og 78 prosent skatt for alle oljeselskapene på norsk sokkel, har staten store oljeinntekter fra direkte eierandeler i en rekke felt på norsk sokkel. Disse andelene kalles SDØE-andelene og drives av det statlige selskapet Petoro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petoro fungerer på mange måter som et helstatlig oljeselskap, med unntak av at det ikke har operatørskap. Selskapet er kun representert i lisensene som partner.

Høy reserveerstatning

Staten fikk i fjor gjennom Petoro tillagt nettoreserver på hele 601 millioner fat, som er største reservetilgang siden Ormen Lange i 2003. Det betyr at Petoro ser for seg å beholde dagens statlige oljeproduksjon på rundt 1 million fat per dag de neste ti årene.

– Etter flere år med svært lav reserveerstatning, er det oppløftende å kunne legge 601 millioner fat til våre reserver. Det tilsvarer nesten et Norne-felt og representerer en reserveerstatningsgrad på 160 prosent. I 2011 er vi med på Johan Sverdrup – et funn på størrelse med de aller største feltene på norsk sokkel, og Skrugard/Havis som bekrefter at Barentshavet er en oljeprovins. Med dette er 2011 et av de aller beste årene for Petoro, selv om vi tidligere har hatt enda høyere netto kontantstrøm til staten, sier Petoro-sjef Kjell Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyldes ikke storfunn

Men det var ikke storfunnene på norsk sokkel som bidro til den kraftige økningen i reserveerstatningsraten. Sverdrup- og Skrugard-funnene er ikke bokført som reserver ennå. Tre firedeler av reservetilførselen til SDØE i fjor skyldes beslutningene om å investere i gasskompresjon på feltene Troll og Åsgard.

Disse prosjektene representerer ikke et gjennombrudd for den betydelig større utfordringen det er å øke oljeutvinningen fra de modne feltene, mener Pedersen. Mindre enn 20 prosent av Petoros økte reserver i 2011 kan tilskrives økt utvinning.

– Tallene våre viser dessverre at vi heller går feil vei med hensyn til et av de viktigste tiltakene for økt oljeutvinning: boring av produksjonsbrønner. Vårt forslag om å bygge brønnhodeplattformer for å kunne bore flere brønner raskere er derfor like aktuelt, understreker Petoro-sjefen og legger til at lykkes de med å få ut reservene fra de modne feltene og å utvikle de nye funnene, vil Petoro gjennom SDØE i lang tid være den største bidragsyteren til Statens pensjonsfond utland, nest etter statens skatteinntekter fra petroleumsvirksomheten, sier Pedersen.

Petoro

Tall i milliarder kroner4. kv. 20114. kv. 2010
Netto driftsinntekter53,646,1
DriftsresultatLes også:39,331,4
Netto kontatstrøm30,825,1


Les også:

Klar for helprivat «Rolls-Royce»-fastlegeordning

Hacket kontoen til 25 DNB-kunder

Ble søkkrik på aksjer - nå ser han en enda bedre investering

Brukte hjemmekontor i Spania i én uke - fikk sparken

Les flere nyheter