Spanske ferieboliger kan bli arvebomber

ANDRE REGLER: I Spania må gjenlevende ektefelle betale arveavgift innen seks måneder på den halvdelen av eiendommen som overtas fra avdøde. Foto: Colourbox.
ANDRE REGLER: I Spania må gjenlevende ektefelle betale arveavgift innen seks måneder på den halvdelen av eiendommen som overtas fra avdøde. Foto: Colourbox.

Det er helt andre regler for ektefeller i Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

120.000 nordmenn eier bolig i utlandet, med Spania og Sverige som de mest populære landene.

Det kan imidlertid ligge en potensiell avgiftsbombe begravet under ferieboligene i Spania, skriver Finansavisen.

– De færreste er klar over at det ikke er mulig å sitte i uskifte i Spania på samme måte som i Norge, sier advokat Line Juuhl i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig til avisen.

I Spania er reglene at gjenlevende ektefelle må betale arveavgift innen seks måneder på den halvdelen av eiendommen som overtas fra avdøde.

For en eiendom med verdi på for eksempel 2,2 millioner kroner kan avgiften ifølge Finansavisen fort komme opp i 150.000 kroner. Progressive satser gir en arveavgift på nesten 580.000 kroner hvis eiendommen er verdt seks millioner kroner.

Og det stopper ikke der, for arvinger av gjenlevende ektefelle må på nytt betale arveavgift - på 100 prosent av markedsverdien til boligen.

– «Dobbel arveavgift» kan imidlertid unngås ved å opprette testament der barn/barnebarn settes inn som arvinger av eiendomsretten til avdødes andel, sier Juuhl til avisen.

Advokaten sier for øvrig til Finansavisen at noen spekulerer i den spanske foreldesesfristen på 4,5 år. De overfører eiendommen til barna og håper at de ikke hører noe fra de spanske myndighetene innen avgiften blir foreldet etter 4,5 år. Problemet med denne fremgangsmåten er at man i mellomtiden ikke kan selge eiendommen da det først krever at det må skiftes.

Les også:

De kalles gullskjørt

Trente ansatte fikser jobben bedre

- Tydeligvis har vi funnet en suksessformel

Brukte hjemmekontor i Spania i én uke - fikk sparken

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy