Norske bedrifter trues av gigantregning

Økt levealder sender pensjonsregningen i taket.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske bedrifter får en ekstraregning på rundt 50 milliarder kroner fordi folk lever lenger, skriver Dagens Næringsliv.

Den Norske Opera & Ballett med 630 ansatte er én av en rekke bedrifter med mange ansatte og en gigantisk pensjonsregning å stri med.

– Fremtidige pensjonsforpliktelser blir nærmest astronomiske for virksomheter som vår. Det som påvirker oss er endringer i parametersettet for antatt levealder og det man kanskje kan kalle norskesyken, med forventninger om ganske betydelig lønnsutvikling. Samtidig som det internasjonale rentenivået er historisk lavt, sier operadirektør Tom Remlov til DN.

For syv år siden sa statistikken at en 55-åring kunne regne med 16,4 år som pensjonist. Nå mener mange forsikringsmatematikere (aktuarer) at 55-åringen kan regne med 19 år som pensjonist.

Mer penger

Det påvirker den nye prismodellen, K 2013, som er under utarbeidelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som igjen betyr at mer penger må inn i de ytelsesbaserte pensjonsordningene, som er garanterte pensjoner som blir dyrere når folk lever lenger.

Den Norske Opera & Ballett har spart opp 200 millioner kroner i DNB Liv og 385 millioner i Statens Pensjonskasse på vegne av de ansatte.

Foreløpig er det usikkert hvor mye bedriften må fylle på. Hittil har Opera-ledelsen ifølge DN regnet med rundt 50 millioner kroner i årlige pensjonskostnader. I 2010 utgjorde lønnskostnadene 368 millioner.

Les også:

De kalles gullskjørt

Trente ansatte fikser jobben bedre

- Tydeligvis har vi funnet en suksessformel

Brukte hjemmekontor i Spania i én uke - fikk sparken