Test Nokia Lumia 710: Budsjettbevisst spreking

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nokia sikter seg inn på budsjettmarkedet med sin nyeste Windows Phone 7-modell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nokia Lumia 710

Skjerm: 3,7" 480x800 px

Prosessor: 1,4 GHz Qualcomm

RAM: 512

Lagring: 8 GB

Kamera: 5 Mpx f/2,4

Operativsystem: Windows Phone 7.5 Mango

Programvare: Nokia Music, Nokia Drive

Radio: Stereo FM

Mål: 119 x 62,4 x 12,5 mm

Vekt: 126 g

Terningkast: 5

Førsteinntrykket av Lumia 710 tyder på at Nokia tok toppmodellen Lumia 800 tilbake til tegnebordet og strippet bort alt som koster penger, slik at de kunne ende opp med en billigere modell. En ting har de heldigvis bevart, nemlig prosessoren og det merkes. Men er det nok til å vei opp for kompromissene Nokia har inngått?

Enklere design

Som forsteinntrykket tydelig vitner om, mangler denne telefonen 800-modellens solide byggekvalitet og dens eksklusive design, men det betyr ikke at den føles spesielt skjør av den grunn. På tross av all plasten, kjennes telefonen fortsatt bra i hånden og den burde også tåle en liten støyt hvis den for eksempel skulle gå i gulvet ved et uhell.

De tre systemknappene under skjermen har her blitt til fysiske knapper i motsetning til trykkapasitive overflater. Høyre side er utstyrt med volum opp/ned og en dedikert kameraknapp. På toppen av telefonen sitter hodetelefonutgangen og mikroUSB-inngangen som også brukes til lading, i tillegg til av/på-knapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Silkeglatt

Den nevnte 1,4 GHz prosessoren gjør at Windows Phone 7-grensesnittet flyter som en drøm nesten uansett hva man utsetter det for, noe som er viktig i og med at Microsoft har fylt grensesnittet med flotte animasjoner som ville sett veldig triste ut med tregere maskinvare.

Windows Phone 7 er i det hele tatt et helstøpt operativsystem som tilbyr veldig mye ut av esken. Den imponerende oversiktlige mail-klienten gjør det lett å holde orden på leste og uleste mailer, og man kan med enkle trykk velge om innbokser skal kombineres eller holdes adskilt. Det samme gjelder kalender-appen som integrerer kalendere fra Google, Hotmail, Exchange, Facebook og andre i en ryddig helhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svært oversiktlige brukergrensesnittet et en av Lumia 710s beste sider.Det svært oversiktlige brukergrensesnittet et en av Lumia 710s beste sider.

Nokia tilbyr sin egen musikk-app i tillegg til den innebygde, noe som kan forvirre litt i begynnelsen, men disse er godt integrert med hverandre og fyller hver sine funksjoner. Dermed har man både mp3-butikk, musikkmiks ala last.fm med en rekke ferdige lister, fm-radio og en brukbar podcast-klient, i tillegg til den vanlige musikk- og videospilleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye for pengene

Nokia tilbyr en god karttjeneste og GPS med oppleste kjøreanvisninger som lar deg forhåndslaste kart over hele land. Dermed slipper du å belaste 3g-forbindelsen unødig. Desverre er systemet avhengig av adressesøk over nett for å komme igang med GPS-en, noe som er upraktisk for eksempel i utlandet.

Mobilutgaven av Office er også nyttig med enkle versjoner av OneNote, Word og Excel. Muligheten til å lagre direkte på Skydrive er en nyttig funksjon, men mulighet for Dropbox-lagring hadde ikke vært å forakte. Det er mulig det er for mye å be om.

Også Internet Explorer gjør en god jobb og er både rask og responsiv, men jeg opplevde en skjelden gang at den ikke rendret nettsider helt som forventet. Det finnes heller ingen flashstøtte, noe som egentlig ikke er noe stort problem nå om dagen.

Kameraet er en av tingene Nokia har spart penger på og vi snakker her om fem mpx i stedet for åtte, mens Carl Zeiss-optikken er byttet ut med en enklere løsning. Likevel er kameraet litt bedre enn forventet og gir generelt brukbare resultater. Spesielt imponerer kameraet med en god blits som gir relativt gode bilder med jevnt lys i dårlige lysforhold. I slike tilfeller imponerer også fargegjengivelsen. I likhet med 800-modellen mangler også denne frontkamera for videosamtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spill gjør seg også godt på Lumia 710, ikke minst på grunn av Xbox Live-integrasjon i en rekke titler. Utvalget av gode spill er kanskje ikke enormt, men det vokser stadig. Ikke minst gjør løsningen med at alle spill har en dedikert demoversjon, det enkelt å sjekke ut nye utgivelser. Telefonen sluker også unna 3D-grafikk uten å blunke.

Ikke helt problemfri

Testperioden har imidlertid ikke vært helt fri for tekniske problemer. Når telefonen begynner å gå tom for strøm har den en lei tendens til å henge seg opp og ikke reagere, noe som kan ha sammenheng med strømsparingsmodusen som slår inn i nettopp ved lavt batteri. Dette burde kunne løses på en mer elegant måte. Andre rare detaljer som at ladesymbolet henger seg opp i ladestatus etter at pluggen er dratt ut, blir sikkert rettet i en fremtidig oppdatering og er uansett ikke noe stort problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De medfølgende hodetelefonene er ikke så mye å skryte av med tynn og litt skjærende lyd. Den kombinerte fjernkontrollen og mikrofonen på ledningen er også kun utstyrt med én knapp som starter og stopper musikken eller som gir mulighet til å ta innkommende samtaler. Volum opp/ned ville her vært en stor fordel.

En annen og større mangel ved telefonen er fraværet av minnekortleser. Dermed må man klare seg med de innebygde åtte gigabytene til både musikk, video og apps, noe som kan bli i minste laget for mange.

Med Lumia 710 har Nokia stort sett inngått de rette kompromissene og endt opp med en smarttelefon som fortsatt er svært funksjonell, men til en litt rimeligere penge. Som en første smarttelefon burde den være et veldig godt valg, og også for de som ikke har så høye krav til design og til at alle telefonens funksjoner skal være av toppmodellkvalitet. Prosessoren og programvaren er den samme som i Lumia 800 og det kommer man langt med.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her