Billiglån kan gi risikorally i finansmarkedene

Onsdag deler sentralbanksjef Mario Draghi i ECB ut nye billiglån til europeiske banker.(Foto: Scanpix)
Onsdag deler sentralbanksjef Mario Draghi i ECB ut nye billiglån til europeiske banker.(Foto: Scanpix)

Gigapakken til europeiske banker før jul ble en gedigen suksess. Til uken skal sentralbanksjef Mario Draghi på ny oversvømme markedet med billige lån til bankene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag åpner sentralbanksjef Mario Draghi dørene til pengehvelvet i Den europeiske sentralbanken ECB. Euorpeiske banker får igjen lov til å forsyne seg med så mye penger de måtte klare.

Såfremt de kan stille tilstrekkelig sikkerhet får bankene låne ubegrensede summer i tre år til en kriselav rente på 1,0 prosent.

Julegave til markedene

Ordningen kalles LTRO (Long Term Refinancing Operations) og den første runden like før jul viste seg å bli en gedigen suksess.

- Hittil i 2012 har utviklingen vært noe mer positiv enn tidligere ventet. Det synes som om LTROene som ble introdusert av ECB i desember har hatt en større effekt enn vi hadde trodd på forhånd, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i en oppdatering fra DNB Markets i forrige uke.

Like før jul lånte 523 banker fra hele Europa 489 milliarder euro fra sentralbanken. Billiglånene fra sentralbanken kan ha vært med på å avverge en fullstendig kredittørke mellom europeiske banker.

Det tok ikke lang tid før effektene viste seg i finansmarkedene.

- Blant annet har statsrenter i gjeldstyngede eurosoneland falt markert i årets to første måneder. Vi ser også tegn til at de realøkonomiske forholdene er i ferd med å stabiliseres. Blant annet har PMI-indekser i store deler av verden steget i januar, skriver Kjennerud.

Flom av penger

Lånene førte til en enorm tilførsel av likviditet i finansmarkeder som i lang tid hadde vært preget av gjeldskrisen i Europa. Pengeflommen ga bankene mulighet til å refinansiere seg før årsskiftet og bidro samtidig til at forholdene i kredittmarkedene bedret seg.

Tilførselen gjennom låneordningen utviklet seg til en positiv spiral som har åpnet for at banker selv kan hente penger i markedet igjen. Både den italienske banken Intensa San Paolo og den franske banken Societe Generale, som hadde vært utestengt fra markedet i andre halvdel av fjoråret, har nylig hentet inn finansiering gjennom femårige obligasjonslån.

- For øyeblikket har LTRO-pengene åpnet markedet for utstedelser av obligasjoner og dermed har europeiske banker trolig en kort periode der de kan bruke frikortet til å komme ut av fengsel. De fleste bankene vet at de må bruke sjansen mens vinduet er åpent for det er bare et spørsmål om tid før det stenger igjen, sier Matthew Pass i RBC Capital Management til Financial Times.

Forventningen halvert

Normaliseringen i kredittmarkedene kan føre til at det blir langt mindre rift om billiglånene denne gangen. Mens det i januar ble spekulert i om bankene ville be om nærmere 1000 milliarder euro, er anslagene langt lavere nå.

Ifølge FT venter analytikere i Morgan Stanley at tildelingen blir på mellom 200 og 500 milliarder euro. UBSs analytikere anslår rundt 300 milliarder, mens Unicredit tror tildelingen blir på rundt 450 milliarder euro. Altså nesten like mye som i forrige runde.

Analytikerne i Nordea Markets tror tildelingen 375 milliarder euro blir lånt ut denne gangen.

- Dette kan bli en skuffelse for markedene og føre til en oppgang i risikoaversjonen, skriver analytikerne Anders Matzen og Jan von Gerich i en oppdatering fra Nordea Markets tidligere denne uken.

For de mest gjeldstyngede nasjonene i Europa vil 375 milliarder likvevel kunne gi en positiv effekt, mener de.

- En slik tildeling sende likviditeten til nye høyder, noe som vil kunne føre til ytterligere rentenedgang, skriver Nordea-analytikerne.

Kan gi risikorally

Ifølge en undersøkelse nyhetsbyrået Reuters har gjort blant 28 eksperter er medianforventningen en tildeling på 470 milliarder euro. Anslagene varierer fra 300 til 750 milliarder.

- Vi tror markedsreaksjonen blir dempet dersom tildelingen blir mellom 300 og 600 milliarder. En mindre sum vil føre til at statsrentene øker og føre til en sterkere euro mot dollaren, selv om markedsreaksjonen kan bli avmålt. En større sum vil trolig føre til den største markedsreaksjonen med et risikorally i statsgjeld så vel som i andre aktivaklasser. Euroen kan svekkes fordi det av mange blr sett på som den europeiske formen for kvantitative lettelser, skriver seniorøkonom Frank Øland Hansen i en oppdatering fra Danske Markets.

Tilbudssjokk

For en allerede knallsterk norsk krone kan en stor tildelding føre til ytterligere styrking, tror valutaekspertene i Barclays Capital.

De anbefaler å selge euroen mot dollar og kroner i forkant av ECBs tildeling onsdag.

- Sjansene for at februar-LTRO-en blir et likviditetssjokk er veldig store. Vi venter at euroen vil svekkes mot dollar og samtidig gjøre det svakere mot mer risikable valutaer ettersom forholdene i finansmarkedene bedres, skriver analytikerne Aroop Chatterjee og Raghav Subbarao i en oppdatering fra Barclays Capital ifølge Bloomberg News.

Les også:

- Euroen er en valuta uten land

Nye krisetiltak fra ECB

- Et tegn på at ECBs strategi fungerer

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy