Vill handel i Facebook-aksjen

De private aksjekjøpene har drevet verdsettelsen av Facebook over 100 milliarder dollar. Foto: Scanpix
De private aksjekjøpene har drevet verdsettelsen av Facebook over 100 milliarder dollar. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og den er ikke engang på børs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måneder før børsnoteringen er ventet å finne sted er handelen i Facebook-aksjen allerede på høyde med et børsnotert selskap, skriver Bloomberg.

Det er ventet at aksjen blir lansert på børs i mai, men allerede nå er handelen i aksjen heftig på private markedsplasser som SecondMarket Inc. og SharesPost Inc..

- Facebook er en blue-chip aksje, og den er ikke en gang offentlig tilgjengelig enda, sier Kevin Landis, porteføljeforvalter for Firsthand Technology Value Fund i San Jose, California, til Bloomberg.

Blue-chip er en betegnelse på lett omsettelige aksjer i det som vanligvis er veletablerte selskaper. En investor som ønsker høy sikkerhet og stabilitet vil ofte velge å investere i slike selskaper. Selv om aksjene ofte er høyt priset, vet investoren at han i tillegg til å ha investert i et stabilt selskap vanligvis lett kan selge aksjene hvis han vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor interesse

Vanligvis har amerikanske selskaper mellom 50 og 100 aksjonærer når aksjene blir offentlig tilgjengelige på børsen. Facebook har nå mer enn 1.0000 aksjonærer, ifølge anslag som er gjort av Sam Hamadeh, forskningsleder i PrivCo.

Noteringen av Facebook tegner til å bli den største børsnoteringen noensinne. Til sammenligning var verdsettelsen av Google 24 milliarder dollar da selskapet gikk på børs i 2004.

Driver verdien oppover

De private aksjekjøpene har drevet verdsettelsen av Facebook over 100 milliarder dollar. Det kan føre til at det blir mindre attraktivt å tegne seg i den egentlige børsnoteringen, ettersom man har regnet med at Facebook ville gå for en verdsettelse mellom 75 og 100 milliarder dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrerende direktør i Nordnet, Anders Skar, advarte tidligere denne uken mot ukritisk tro på Facebook-aksjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ting endrer seg utrolig fort i it-verdenen. Å kjøpe Facebook-aksjen kan vise seg smart, men det kan også bli ditt livs dårligste investering, sa Skar.

Les også: - Facebook-aksjen kan bli ditt livs dårligste investering

Rett opp, og like raskt ned igjen?

Det ferskeste eksempelet på en it-aksje som som folk kjempet som gale for å sikre seg, er Groupon. Selskapet har vokst seg store på å tilby rabattkuponger på internett - og aksjen gikk som en kule da selskapet ble børsnotert til 20 dollar i november i fjor.

Men etter å ha steget 50 prosent første dagen - falt aksjen til nivåer langt under 20 dollar. I dag er selskapet verdsatt til omtrent det samme som da det gikk på børs.

Kan forsette oppturen

Selv om noe av verdistigningen i aksjen kan være tatt allerede, kan aksjen godt komme til å stige videre. Prisen på selskapet baseres ikke bare på dagens brukere og inntekter. men også forventede inntekter i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av 2011 hadde Facebook 845 millioner aktive brukere, ifølge selskapets egne tall. Mange tror det er fortsatt er mye vekst å hente for Facebook-gründer Mark Zuckerberg og co.

Utsetter børsnoteringen?

Handelen på de private markedsplassene kan også føre til at det ikke gjennomføres en børsnotering i år. Handelen på de private markedsplassene har gjort det mulig for ansatte og venture-investorer å løse ut aksjene sine, og det kan ha lettet presset om å børsnotere selskapet, skriver Bloomberg.

Les også:

Facebook kan være verdt 100 milliarder dollar

Facebook snart på børs

Groupon verdsetter seg selv til 64 milliarder dollar

- Facebook-aksjen kan bli ditt livs dårligste investering

Les flere nyheter her