- 15 prosentregelen undergraves

- Feil medisin, sier Frps Ketil Solvik-Olsen om Finanstilsynets krav om 15 prosent egenkapital. Foto: Scanpix
- Feil medisin, sier Frps Ketil Solvik-Olsen om Finanstilsynets krav om 15 prosent egenkapital. Foto: Scanpix

- Så lenge folk får fullfinansiert boligkjøp ved hjelp av Husbankens startlån undergraves jo hele poenget med egenkapitalkravet på 15 prosent, sier Frps Ketil Solvik-Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– 15-prosentregelen er ikke hugget i stein, sa Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe til DN.no igår. Hun innrømmet at det finnes flere smutthull unge på boligjakt kan benytte seg av:

– Vi kan fravike kravet dersom det er gjort en særskilt forsvarlighetsvurdering. Men det er viktig å få frem at dette er unntaket - ikke regelen, sier Warloe.

Les hele saken her: - 15 prosentregelen er ikke hugget i stein

Finanstilsynet har strammet inn bankenes muligheter til å fullfinansiere boligkjøp. Dette har skapt en økt pågang etter Husbankens startlån. I ordningen, som administreres av kommunene, kan folk fortsatt få fullfinansiert boligkjøp. Finansminister Sigbjørn Johnsen har tidligere sagt at dette er i orden, så lenge kundene blir underlagt en «spesiell forsvarlighetsvurdering».

Nå vil stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen, som er finanspolitisk talsmann for Frp, ta opp saken i spørretimen onsdag i neste uke. Spørsmålet han stiller til finansministeren er klart: «Skal bankene og kommunene gjøre separate forsvarlighetsvurderinger for hver enkelt søker av startlån fra kommunene, og har kommunene slik kompetanse?».

– Fra formaning til indirekte forbud

– Jeg snakket med Sparebank1 SR Bank, som sa at cirka ti prosent av boliglånene før regelendringen var fullfinansiering, mens det er to prosent etter regelendringen. Samtidig ser bankene at Husbanken tilbyr Startlån, som gjør at poenget med regelendringen undergraves. Dersom man skal stramme inn kredittilgangen fordi man frykter flere misligholdte lån, så hjelper det lite når de med minst betalingsevne får låne sin egenkapital i Husbanken, sier Solvik-Olsen til DN.no.

Før 1. desember var retningslinjene fra Finanstilsynet at boliglånsøkere måtte ha 10 prosent egenkapital.

– Slik jeg ser det var dette en formaning til bankene om å gjøre en forsvarlig vurdering av hver enkelt søker. Men fra nyttår har det nærmest blitt et indirekte forbud mot å gi mer enn 85 prosent lån. Et 85-prosent-tall er ikke nødvendigvis forsvarlig, fordi man definerer ikke hvor dyr boligen er. For å si det sånn: Man har mindre gjeld om man belåner 100 prosent av en bolig til 2,5 millioner kroner fremfor 85 prosent av en bolig til tre millioner kroner, men jeg er redd bankene nå henger seg opp i denne prosentandelen, sier Frp-politikeren.

– Feil medisin

Han mener 15-prosentregelen er feil medisin.

– Finanstilsynets krav går utover førstegangsetablerere. Jeg deler bekymringen for boligprisveksten. Men prisveksten gjenspeiler fundamentale utfordringer i markedet. Tilgangen på nye boliger i byområder er for liten, og det er naturlig at prisene da presses opp. 15-prosentregelen påvirker verken tilbudet av boliger eller folks behov for et sted å bo. Mange unge blir nå tvunget over i leiemarkedet - der de må betale minst like mye. Derfor er regelen usosial, forklarer Solvik-Olsen.

– Samtidig blir Finanstilsynets krav uthulet ved at Husbankens startlån tilbys gjennom kommunene. Da blir innskjerping litt meningsløst, legger han til.

Han støtter retningslinjene om at man skal knipe igjen på muligheten til avdragsfrihet, fordi dette tvinger folk til å regne på reelle kostnader fra første dag fremfor å håpe at alt blir bedre om fem år.

– Men det er noe galt med systemet: Nyutdannede uten egenkapital kan få en jobb som gjør dem i stand til å betjene huskjøp med 100 prosent belåning uten problem. Godt etablerte personer uten sikker jobb kan derimot ha en inntekt som gjør dem uegnet til å betjene selv små lån. Dette må bankene ha frihet til å vurdere i større grad, sier Ketil Solvik-Olsen.

En ny undersøkelse fra Fokus Bank gjengitt på dinepenger.no viser at tre av ti foreldre føler seg presset til å hjelpe sine barn som skal kjøpe bolig. Samtidig oppgir 43 prosent av de spurte at de allerede har hjulpet sine barn økonomisk, mens 33 prosent vurderer å gjøre det

Les også:

Rentefesten fortsetter

Denne renten kveler boligprisveksten

Sparer mer i BSU

Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy