Enklere å bytte bank enn du tror

Selv om du er godt fornøyd med den banken du har, bør du ikke være for lojal, dersom det viser seg at du kan få bedre betingelser i en annen bank. Foto: Scanpix/DNB
Selv om du er godt fornøyd med den banken du har, bør du ikke være for lojal, dersom det viser seg at du kan få bedre betingelser i en annen bank. Foto: Scanpix/DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være penger å hente på å flytte lån og sparepenger i en bank med gode betingelser. Det kreves heller ikke mye arbeid for å bytte fra en bank til en annen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjekk låne- og sparerente

Boliglånskalkulatoren
Her ser du hele listene på boliglån på det beløpet du ønsker.

Boliglånsoversikt
Viser de fem beste bankene på fire beløp innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi. Totalt 8 lister.

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.

Høyrenteoversikt - topplisten
Viser de fem beste bankene på seks ulike beløp.

BSU - Renteoversikt
Oversikt over bankene med de høyeste rentene, og fra de største bankene.

Billånskalkulator
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Kalkulatoren oppgir effektiv rente for billån med egenkapitalandel på 35 prosent, 20 prosent og null egnandel.

Les også:

Ingen krise for norske banker

Nå er det tøffere å få lån

- Fortsatt for dårlige råd fra bankene

Bankkunder føler seg latterliggjort etter tap

Én av fem negative til lav rente

Har du lånet ditt plassert i en bank som kan skilte med lave renter, kan det bety flere tusen sparte kroner på ett år. Selv om sparerenten jevnt over er lav nå, så kan det også være en idé å sjekke om du kan plassere sparepengene i en bank med gode rentebetingelser.

Med jevne mellomrom bør du sjekke hvor gode betingelsene egentlig er i din bank, sammenlignet med andre.

Sjekk renteoversikter

Det finnes flere steder hvor du kan se oversikter over rentenivået i banken, og hvor du da kan se hvor på listen din bank ligger.

I høyremargen kan du se markedsoversikter på ABC Nyheter. Du kan også sjekke markedsoversiktene på finansportalen.no.

Sjekk også:

Her får du lavest rente på boliglån

Her får du høyest rente på innskudd

Det første du bør gjøre, er å finne ut om du kan finne ut om du kan få bedre betingelser i din egen bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom banken vurderer det dithen at de ikke kan gi deg for eksempel lavere rente på lånet i den situasjonen du er i nå, bør du vurdere å bytte til en bank som har bedre betingelser.

Dette er fremgangmåten for å bytte bank:

  • Det første du må gjøre ved et bankbytte, er å ta kontakt med den nye banken som du ønsker å bli kunde hos. Opprett de kontoer og eventuelle avtaler om betalingstjenester som du har behov for i den nye banken. I de fleste tilfeller kan du gjøre dette på en enkelt måte ved å følge veiledningen på bankens nettsider.
  • Deretter må du be din gamle bank om å overføre innestående beløp til kontoene i den nye banken, og også avslutte de gamle kontoene for deg. Har du betalingskort tilknyttet en konto, bør du vente med å si opp kontoen til du har mottatt nytt betalingskort fra din nye bank.
  • Har du inngått nettbankavtale med din nye bank, vil de e-fakturaer som du tidligere har registrert (akseptert) i din gamle nettbank normalt bli overført automatisk til din nye nettbank.
  • Dersom du har registrerte AvtaleGiro-fullmakter (faste betalingsoppdrag) i den gamle banken, må disse registreres på nytt i den nye banken. Dette kan du gjøre selv i nettbanken. Spør eventuelt den nye banken om hjelp. Betalingsoppdrag som er lagt på forfall hos din gamle bank, må legges inn på forfallsregisteret hos din nye bank, dersom du sier opp kontoen før betalingen er gjennomført.

Kilde: FNO

På FNOs sider finner du også et skjema, som du kan fylle ut og bruke ved et bankbytte.

La banken ta jobben

Det er også mulig å be den nye banken din ta seg av kontakten med den gamle banken. Da er det din nye bank som skal sørge for at din gamle bank for eksempel avslutter kontoene, og overfører pengene til dine nye kontoer.

Merk at dersom du vil flytte lånet ditt, må du selvsagt søke om få lån der, og det medfører blant annet å medvise nødvendig dokumentasjon. Det kan for eksempel tenkes at det kreves at du skaffer en ny verditakst på boligen.

Les også: Spar penger på å ta opp større lån

Dersom bankene ikke hjelper deg slik som beskrevet ovenfor, har du mulighet til å klage til Finansklagenemnda.

Du kan også komme i gang med bankbyttet ved hjelp av «Bytt bank»-siden på finansportalen.no.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her