Industrigiganter i akutt pengenød

Mazda er et at store japanske selskaper som sliter (illustrasjonsfoto: Scanpix).
Mazda er et at store japanske selskaper som sliter (illustrasjonsfoto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikerer massenedleggelser av fabrikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av de store, kjente japanske merkenavnselskapene er i krise, og det er liten hjelp å hente hos de japanske myndighetene, skriver Dagens Næringsliv. En sterk valutakurs og tøffe konkurranseforhold kan føre til massenedleggelse av fabrikker

Et eksempel er bilprodusenten Mazda som har vært på konkursens rand en rekke ganger siden slutten av 1960-tallet, men som har klart å unngå skifteretten takket være medgjørlige kreditorer og en langvarig allianse med Ford. Ford har imidlertid mistet troen på selskapet.

Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun vil Mazda i dag bekrefte at det skal hente inn 12,1 milliarder kroner for å refinansiere selskapet.

– Selskapets fundamentale forhold ser fortsatt svært dystre ut og de har et enormt behov for kontanter. Selv om de skaffer seg 170 milliarder yen (12,1 milliarder kroner), som høres ut som et ganske stort beløp, vil pengene forsvinne raskt når de har betalt utestående regninger, sier analytiker Koji Endo hos Advanced Research Japan til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondsdirektør Mitsushige Akino hos Ichiyoshi Investment Management tror ikke Mazda kan fortsette som et selvstendig selskap.

På vel fem år har bilprodusentens børsverdi falt med 80 prosent.

Advarte

Men Mazda er langt fra alene om å slite.

  • Sonys påtroppende toppsjef advarte nylig ansatte og investorer om at situasjonen er alvorlig for selskapet.
  • Toshiba vil ta i bruk outsourcing i større grad og legge ned fabrikker.
  • Toyota tjener mer på å eksportere Camry-modellen til Sør-Korea fra fabrikker på den andre siden av Stillehavet i USA enn fra Japan. Toyotas konsernsjef har tidligere advart om at den japanske produksjonen vil raskt begynne å kollapse hvis yenen fortsetter på dagens nivå.

Sørkoreanske selskaper som Samsung og Hyundai har tatt markedsandeler fra japanske konkurrenter. Samsung hadde ifjor et bedre resultat før skatt enn Toyota, Sony, Panasonic og Mazda tilsammen.

Les også:

Avsa andedom i skattetvist om salg av eiendom

Test din virkelige styrke

Kronen er mer enn 40 prosent overvurdert

Fredriksen varsler gigantutbytter for Golar LNG

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her