Putt nettbrettet i lomma

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony prøver seg på en ny nisje med unike Tablet P.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sony Tablet P

Skjerm: 1024 x 480 (per skjerm) 5,5 tommer

Prosessor: NVIDIA Tegra 2

Minne: 1GBOS: Android 3.2 Honeycomb

Nettverk: Wifi, Bluetooth

Kamera: Front – 0.3 Megapixel Bak – 5.0 Megapixel

Batteri: Opp til 7 timer, Li-Ion 3080mAh

Lagring: 4GB, Micro-SD opp til 32 GB

Inn- og utganger: hodetelefoner, micro-USB

Mål: Åpen: 180mm x 14mm x 158mm,Lukket: 180mm x 26mm x 79mm

Vekt: 372g

Veiledende pris: 5000 kr

Terningkast: 4

Les flere tester:

Apple iMac møter Asus' alt-i-ett

Test: Samsung Galaxy Xcover

TEST: Playstation Vita

Test: HTC Sensation XE

Blekkskrivere med laserambisjoner

Seks små høyttalere som gir full trøkk

Denne mobiltelefonen er billig og god

Stilren designtelefon fra Prada

Med Tablet P prøver Sony seg på noe som skiller seg kraftig fra hva konkurrentene driver med om dagen. Men er et sammenleggbart nettbrett verdt kompromissene det medfører?

En tilvenningssak

De to skjermene er naturlig nok Tablet P sitt mest særegne trekk, og dens både strekeste og svakeste punkt. Det at enheten kan legges sammen og puttes i innerlomma gir den helt andre bruksmuligheter enn et vanlig nettbrett.

Samtidig er jo skjermen delt på midten på en måte som gjør at man er helt avhengig av at programvaren er tilpasset skjermen. Det er desverre ikke alltid tilfelle, men det kommer jeg tilbake til.

Les også: Det sprekeste nettbrettet til nå

Litt merkelig designmessig er det at skjermen ikke utnytter hele overflaten som er tilgjengelig når enheten er utslått. Det er sikkert gode grunner til det, men det får hele enheten til å virke større enn nødvendig. Heldigvis er skjermene av god kvalitet med god lysstyrke og fargegjengivelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredjeparts-problemer

Sony har gjort en god jobb med å tilpasse blant annet mailklient, kamera, musikkspiller og ebok-leser til det todelte formatet og disse fungerer fint.

Når det gjelder tredjepartsprogramvare er det mer tilfeldighetene som styrer. I beste fall bruker de bare én skjerm og i verste fall fungerer de ikke i det hele tatt. Et eksempel på det sistnevnte er den offisielle Youtube-appen som krasjer umiddelbart etter oppstart.

Nettleseren fungerer faktisk bedre enn forventet, på tross av at alle nettsidene blir del på tvers. Den sorte linjen på midten er litt distraherende i begynnelsen, men blir fort glemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den imponerer også med god hastighet og selv tunge nettsider laster inn fort, faktisk mye raskere enn nylig testede Transformer Prime som til og med har en Tegra 3 prosessor.

Les også: Perfekt PC for kjøkkenet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Android-nettleseren er mangelfull når det gjelder funksjoner, men det finnes jo andre alternativer der ute, og Google jobber heldigvis nå med en mobilutgave av Chrome som forhåpentligvis løser det problemet en gang for alle.

Robust

Sony Tablet P ligger godt i hendene. Sony Tablet P ligger godt i hendene.

Tablet P består i hovedsak av plast, men føles likevel som en solid og slitesterk enhet. På høyre side av nedre del finner vi av/på-knapp, strømkontakt, micro-USB og volum opp og ned. Sistnevnte ligger litt lavt i profil med overflaten og kan være vanskelig å trykke ned og ikke minst finne uten å se etter. Hodetelefonpluggen sitter i forkant og er dermed ikke i veien når man holder enheten.

Høyttalerne er et skuffende kapittel. Lavt volum og innestengt lyd gjør den i beste fall til en nødløsning når man ikke har andre muligheter.

Tablet P har fått Sonys Playstation-sertifisering uten at jeg helt kan forstå hvorfor. PS1-spillene Crash Bandicoot og Pinball Heroes følger med, men utover det finnes det ikke spor av Playstation-programvaren som fulgte med for eksempel Xperia Play. Det er imidlertid mulig at denne vil dukke opp i en senere oppdatering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Apple vil inn i læreverket

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til Crash får man også tilgang til prøveversjoner av enkelte Gameloft-spill som Modern Combat 2 og Asphalt 6. Disse spillene bruker den nederste skjermen som en virtuell spillkontroller mens spillet vises på den øverste, noe som er greit nok, men oppsettet lider av de samme problemene som virtuelle analogspaker lider av på andre plattformer.

Tegra 2-prosessoren gjør på sin side at Tablet P kan sluke det meste du kaster på den av grafikkintensive spill, men alt tatt i betraktning finnes det langt bedre spillenheter både i Android-leieren og ikke minst på andre plattformer.

Lite i esken

Desverre kommer Tablet P sparsomt utstyrt, med kun batterilader og et 2 GB microSD-kort i esken. I og med at dette er en enhet som går i innerlomma synes jeg Sony kunne kostet på seg et par OK hodetelefoner med fjernkontroll. Mangelen på en mikroUSB-kabel er på sin side nærmest litt pinlig. Hvor mye koster egentlig en sånn?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tablet P er et spennende produkt som sannsyligvis peker fremover mot framtidige løsninger. Samtidig fører de to skjermene til en del kompromisser som ikke alle vil være like komfortable med.

Les også: Slik blir fremtidens skole

Ikke minst er prisen i stiveste laget når denne tydelig ikke er en erstatter for verken et fullverdig nettbrett eller en smarttelefon.

Kombinasjonen av en svært portabel enhet og relativt komfortabel nettsurfing gjør likevel at dette er et interessant produkt som spesielt interesserte kan ha glede av.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her