Canada trapper opp konflikt om oljesand

Statoils omstridte Leismer-prosjekt i Alberta i Canada. Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Statoils omstridte Leismer-prosjekt i Alberta i Canada. Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada truer med handelskonflikt hvis EU vedtar oljesandforbud denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske avisen The Guardian skriver at Statoil-representanter deltok på et lobbymøte i London for å sikre britisk støtte til kampen om Canadas oljesand i EU.

Torsdag skal EU ta stilling til om oljeprodukter laget av oljesand fra Canada skal utestenges fra EU-markedet. Det skjer i så fall ved at drivstoffdirektivet setter krav til utslippene forbundet med produksjonen av drivstoff som selges i EU.

Nå eskaleres konflikten, skriver The Guardian.

- Canada vil ikke nøle med å forsvare sine interesser, også i Verdens handelsorganisasjon (WTO), skriver den kanadiske ambassadøren til EU og oljeministeren i Canada i et brev som er sendt til flere EU-kommisjonærer, avslører avisen.

Canadas oljesandreserver regnes som de nest største reservene av olje i verden etter Saudi Arabia, men har liten verdi dersom handelspartnere nekter å bruke oljen. EU har regnet ut at bensin fra oljesand er 23 prosent mer forurensende enn annen bensin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så mye forurenser Statoils omstridte oljesand

Canada trakk seg fra forpliktelsene i Kyotoavtalen som følge av utviklingen i oljesandindustrien. Canada frykter at andre land vil følge etter dersom EU forbyr oljesandprodukter.

The Guardian skriver at det er laget en hemmelig britisk strategi for å vinne tjæresand-argumentasjonen i EU "for å minske skadene på den kanadiske merkevaren" og for å beskytte "de store investeringene som er gjort av selskaper som Shell Total og Statoil." På møtet der toppfolk fra byråkratiet skal ha deltatt var også representanter for Shell, Total og Statoil, Royal Bank of Scotland og den kanadiske oljeprodusentforeningen.

Les også:

Finansbransjens nye gullgutter

Årets superaksjer

Kom i form med superkjapp intervalløkt

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her