Ingen krise for norske banker

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. Foto: Scanpix
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross gjeldsuro og usikre bankmarkeder håvet norske banker inn også i 2011. Lønnsomheten var tilnærmet uendret fra 2010, ifølge Finanstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et fjorår preget av stadige overskrifter på gjeldskrisen i Europa, fraværende investorer, meglerdød og økte kapitalkrav for bankene, er det svært interessant å registrere at lønnsomheten i norske banker holdt seg nær uendret fra 2010.

Har økt egenkapitalen

Ifølge en fersk oppdatering fra Finanstilsynet tjente norske banker 34 milliarder kroner før skatt i 2011. Dette er noe lavere enn i 2010, men sett bort i fra engangseffekter i 2010, er lønnsomheten tilnærmet uendret fra 2010 til 2011, fremgår det.

- Norske banker er solide, og gode resultater i 2011 har bidratt til å øke egenkapitalen. Lave utlånstap reflekterer en god utvikling i norsk økonomi, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Må ta høyde for større tap

Han understreker at vi likevel må ta høyde for at finansuroen og den store usikkerheten i internasjonal økonomi også kan ramme norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette vil kunne innebære større tap fremover, og det er viktig at bankene er godt rustet til å møte en slik utvikling, sier han.

Dyrere finansiering

Uroen i de internasjonale finansmarkedene har ført til dyrere finansiering som har økt rentekostnadene. Bankenes marginer på utlån har falt, men utlånsvekst bidro likevel til økte renteinntekter i 2011, ifølge tilsynets statistikk.

Norske banker benytter i stor grad det internasjonale penge- og kredittmarkedet for å hente finansiering. Tilgangen til utenlandsk finansiering var begrenset høsten 2011, og i perioder var kun helt kortsiktig finansiering tilgjengelig. Dette har bedret seg sålangt i år.

- Så langt i 2012 har markedsforholdene for internasjonal finansiering bedret seg, og prisene har gått noe ned. Norske banker har benyttet mulighetene til å ta opp langsiktige lån. Det er viktig at bankene bruker muligheter i markedet til å få en mer langsiktig finansiering, sier Baltzersen videre.

Stabile tap

Tap på utlån lå fremdeles på et lavt nivå i 2011, og utgjorde 0,18 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital. Dette var på samme nivå som i 2010.

Les også:

Finanstilsynet oppfordrer bankene til å holde igjen

DNB stenger for pensjon

Nå er det tøffere å få lån

Les flere nyheter her