Vestfoldbanen åpner før helgen

Ulykken sist onsdag første til at Vestfoldbanen mellom Nykirke og Holmestrand har vært stengt siden. Tidligst onsdag kveld kan den åpnes igjen. (Foto: Scanpix)
Ulykken sist onsdag første til at Vestfoldbanen mellom Nykirke og Holmestrand har vært stengt siden. Tidligst onsdag kveld kan den åpnes igjen. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestfoldbanen åpner igjen tidligst onsdag kveld. Arbeidet med å reparere banen etter ulykken sist uke pågår for fullt, og det er usikkert hvor lang tid det vil ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag pågikk arbeidene med selve sporet. Fire av de fem vognene fra det ødelagte togsettet er allerede fjernet fra stedet, og den siste vogna skal trekkes vekk når sporet er reparert tirsdag formiddag.

– Arbeidet med å fjerne ødelagt materiale gikk faktisk raskere enn antatt. Vi trodde de skulle bruke hele gårsdagen, men det var gjort fortere enn beregnet, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

300 meter skinner måtte fjernes, og samme vei gikk 350 sviller, som nå må erstattes. Deretter skal det bygges to nye fundamenter og settes opp nye master for kontaktledningen, og dessuten skal 150 meter med kabelkanal bygges opp igjen. Arbeidet med å få på plass en ny kontaktledning ser ut til å ta lengre tid enn antatt.

– Før den nye kan kobles opp, må gammel ledning fjernes, slik at mobilkrana kan komme fram, forklarer Bårdstu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fem skadd da tog sporet av på Vestfoldbanen

Se video fra ulykkesstedet

Tidligst onsdag

Mange kubikkmeter med pukk må også på plass før signalanlegget på strekningen til slutt må testes før banen kan tas i bruk igjen.

– Dette betyr at vi antar en gjenåpning tidligst onsdag kveld eller torsdag morgen, sier banesjef Bjørn Ståle Varnes i Jernbaneverket.

Nøyaktig beskjed kan først ventes om et par dager.

– Vi skal ha noe mer eksakt å fortelle onsdag formiddag, sier Bårdstu.

Det er NSB berging og beredskap som står for reparasjonen av strekningen mellom Nykirke og Holmestrand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem personer ble moderat og lettere skadd da toget sporet av under testkjøring onsdag forrige uke. Ferdskriveren viste at toget holdt altfor høy hastighet i en sving, men hva som var årsaken til dette, er foreløpig ikke kjent.

Les også: Stanser innfasing og testing av nye togsett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøker

Statens havarikommisjon for transport er i ferd med å undersøke saken, men det vil trolig ta tid før en endelig rapport er ferdig.

– Nå samler vi informasjon og snakker med personer som er aktuelle. Selvsagt med dem som var om bord i toget, men også en god del andre personer, sier direktør Kurt A. Olsen i Jernbaneavdelingen til NTB.

Selv om det allerede er slått fast at toget holdt altfor høy fart, ligger det et møysommelig arbeid foran kommisjonens folk før de kan konkludere. Olsen vil ikke engang antyde når en rapport kan være ferdig, men sier at NSBs nye tog skal kunne tas i bruk før den endelige konklusjonen er klar.

– Det er opp til Jernbanetilsynet. De får informasjon av oss underveis, for eksempel hvis det skulle vise seg å være tekniske årsaker til ulykken, sier Olsen.

Les også: Høyhastighetstog - lønnsomt eller ulønnsomt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har kjøpt tog for 4 milliarder

Han understreker at kommisjonen jobber så raskt som mulig, men uten at det skal gå ut over kvaliteten på arbeidet. I noen tilfeller kommer kommisjonen også med en underveisrapport, men det er ikke klart om det vil skje i dette tilfellet. Havarikommisjon har en frist på ett år med å ferdigstille den endelige rapporten.

NSBs nye Flirt-tog skulle egentlig tas i bruk denne uka, men dette er utsatt inntil videre på grunn av ulykken. NSB har kjøpt 50 slike tog for rundt 4 milliarder kroner, og ti av dem er levert hittil fra det sveitsiske selskapet Stadler.

Les også:

128 dyr kjørt i hjel av toget i Nord-Trøndelag i år

Fra Oslo til USA med tog

Her krasjer toget ved lekeplass


Les flere nyheter