Én av fem negative til lav rente

Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet renten før jul. Foto: Scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet renten før jul. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har de også grunn til å være, mener Nordnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn flest - med god hjelp av media - ser på lave renter som en fest. Og den såkalte rentefesten viser ikke tegn på å bryte opp.

Les også: Rentefesten fortsetter

Samtidig er det en ikke ubetydelig andel nordmenn som er negative til de lave rentene.

Bekymringsverdig

I en web-undersøkelse utført av Netigate og CINT for nettaksjehandelsselskapet Nordnet, svarer 19 prosent at det er bekymringsverdig at Norges Bank satte ned renten med 0,5 prosentpoeng før jul.

Undersøkelsen gir ikke noe svar på hvorfor disse mener det er bekymringsverdig, men spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet har en teori.

- 80 prosent av befolkningen har sparepengene sine på konto, og dette vil gi dem lavere avkastning på sparepengene sine, sier hun.

En av fire har ikke lån

Så lenge man har betydelig mer i lån enn penger i banken, gir lavere renter nettogevinst for hver enkelt. I undersøkelsen til Nordnet svarer imidlertid en av fire at de ikke har lån i det hele tatt. For disse er lave renter udelt negativt, rent økonomisk sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg går det ikke an å utelukke at også noen av dem som i utgangspunktet sparer penger på lavere renter, likevel er bekymret. Når renten går ned er det som oftest et dårlig tegn for makroøkonomien i et land. I alle fall når renten settes ned fra allerede meget lave nivåer.

Vammervold i Nordnet tror riktignok ikke det er så veldig mange nordmenn som gjør den type refleksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det store flertallet har nok ikke tatt inn over seg at rentenedgang er negativt for økonomien. Når Norges Bank kuttet renten med hele 0,5 prosentpoeng i desember, betyr jo det at de er bekymret for at utviklingen i Europa kan få negativ påvirkning også her. Og som det var en som skrev på twitter: Når Norge begynner å bli bekymret, bør de andre landene bliveldig bekymret, sier Vammervold.

Heller aksjer?

Nordnet mener utsiktene til lave renter i lang tid fremover, burde få flere til å vurdere aksjemarkedet fremfor å ha pengene fortsatt stående i banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men om negative utsikter til makroøkonomien sender rentene ned, betyr vel det at også aksjemarkedet kan bli negativt påvirket?

- Man må generelt forvente lavere avkastning i årene fremover, også i aksjemarkedet. Avkastning på 10 og 20 prosent i året, tror jeg ikke vi får se. Men man skal fortsatt få betalt ekstra for å sette penger i aksjer sammenlignet med banken, mener hun.

Les også:

Festen fortsatte for finanstoppene

Jarlsberg på billigsalg i London

Ble lam - saksøker Thon

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her