Ny hjelp til Hellas

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurolandene ser ut til å være rede til å vedta en ny redningspakke for den greske økonomien mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningspakken har en verdi på 130 milliarder euro eller rundt 975 milliarder kroner.

Frankrikes finansminister François Baroin sa foran et møte med sine kolleger i de andre eurolandene mandag at alle elementer som trengs for å få vedtatt den nye pakken, nå er på plass. Han mente grekerne fortjener anerkjennelse for arbeidet de selv har gjort for å løse krisen.

– Jeg håper vi kan ta med i vurderingen det som er gjort de siste ukene og månedene, av den greske regjeringen og av gruppene som inngår i koalisjonen i Aten, sier Baroin, ifølge AFP.

Se video: Raste i gatene igjen

Han framholdt at det er to hovedgrunner til at det nå haster med å skape bevegelse i situasjonen.

Gjeld forfaller

Den første av disse er at den greske regjeringen har gitt skriftlige garantier og at viktige strukturelle reformer er i gang. Den andre er at greske statsobligasjoner til en samlet verdi av 14,5 milliarder euro, eller vel 108,5 milliarder kroner, forfaller til innfrielse 20. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagøkonomer og diplomater som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, sier de ikke tror den nye redningspakken vil føre til noen endelig løsning på de økonomiske problemene i Hellas. Det kan ta et tiår eller mer før vanskene er ute av verden, ble det sagt mandag.

Eurolederne vil at Den europeiske sentralbanken (ECB) bidrar til den nye redningspakken ved å la være å ta fremtidig profitt på gresk gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Etterlyst gresk finansakrobat pågrepert i Skien

Mindre IMF-bidrag

Ifølge Financial Times trenger Hellas imidlertid et nytt kriselån på 136 milliarder euro, 6 milliarder mer enn beløpet som har ligget på bordet en stund. Men Nederland, Finland og Tyskland motsetter seg en større pakke enn 130 milliarder.

På møtet mandag skulle finansministrene i eurosonen også diskutere mulige bidrag fra de nasjonale sentralbankene til en nedskriving av den greske gjelden, ifølge FT.Det internasjonale pengefondets bidrag til krisepakken er blir mindre enn opprinnelig planlagt. Årsaken skal være press fra USA og fra flere av de fremvoksende økonomiene. IMFs bidrag lå mandag an til å bli på kun 13 milliarder euro.

Les også:

- Vi nærmer oss en gresk konkurs

Luksusyacht kantret utenfor Hellas

- Hellas går konkurs til sommeren

Les flere nyheter