Jarlsberg på billigsalg i London

Jarlsberg-osten var i helgen billigere enn enkelte britiske oster i London, skriver Dagens Næringsliv. Foto: TINE
Jarlsberg-osten var i helgen billigere enn enkelte britiske oster i London, skriver Dagens Næringsliv. Foto: TINE
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil Tine øke tollsatsen på utenlandske oster i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene kunne i helgen kjøpe Jarlsberg-ost til en tredjedel av prisen norske forbrukere måtte betale, skriver Dagens Næringsliv.

Skivet Jarlsberg-ost hos Tesco var på tilbud til 63 kroner kiloen. Hos Rema 1000 i Fredensborgveien i Oslo måtte kundene betale 135,20 kroner for en kilo med osteskiver. Og hos Coop i Snertingdal var kiloprisen i helgen på 177,60 kroner.

Tross høye norske ostepriser mener Tine at staten bør øke importtollen og redusere priskonkurransen i Norge.

Helt siden 1961 har Tine, dengang Norske Meierier, drevet osteeksport. I dag spises over halvparten av årsproduksjonen av Jarlsberg på 23.000 tonn utenfor Norges grenser.

Større barriere

Likevel vil Tine nå gjennom høyere tollsatser å begrense utenlandske osteprodusenters tilgang til norske forbrukere, og dermed konkurransen om osteprisene i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil at barrieren for å importere ost blir større. Det må til for å trygge de norske produktene, sa konserndirektør Stein Øiom i Tine til Aftenposten etter at han hadde presentert Tines resultater onsdag i forrige uke.

I praksis vil Tine på denne måten at det skal bli vanskeligere for konkurrentene å selge faste hvite oster, tilsvarende Norvegia og Jarlsberg, i Norge.

Les også: Full krangel om hva som er en ost

- Vanskelig å ovebevise offentligheten

I London i helgen var Jarlsberg-osten i noen butikker priset under enkelte konkurrerende britiske oster – en praksis Tine kjemper for å unngå på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra sitt eget bedriftsmessige perspektiv er det jo ikke noe galt med Tines argumentasjon om at de vil ha økte tollsatser. Tine vil beskytte sitt hjemmemarked. Men når det samtidig eksporterer og kan selge egen ost billigere i utlandet, så er det vanskelig å se konsistensen i argumentasjonen. Og det blir vanskelig å overbevise offentligheten, sier forsker Ivar Gaasland ved Samfunns- og næringsforskning i Hordaland, til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av Jarlsberg-osten som britene får kjøpe billig, støttes også av norske eksportsubsidier med ti kroner per kilo. Men den billigste Jarlsberg-osten i London produseres på en annen øy i området.

Les også: Ost fra golv til tak

Made in Ireland

I 2006 hadde Tine fylt opp sine norske eksportkvoter mot utlandet, og valgte å starte produksjon av Jarlsberg-osten ved det irske meieriet Dairygold. Med egen produksjon i Irland fikk Tine ytterligere tilgang til markedene i EU. Og det sikret seg tilgang til rimeligere Jarlsberg-ost produsert med irsk melk etter en «norsk hemmelig oppskrift». Både osten ved Tesco og Sainsburys i London, som har de laveste prisene, er produsert i Irland.

Tollsatsen på ost utenfor den såkalte frikvoten er i dag 27 kroner.

Tine opplyser at det «er et ønske og politisk vilje til at Norge skal eksportere meierimerkevarer. TINE er en forretningsaktør som forholder seg til det virkemiddelapparatet regjeringen stiller til disposisjon». Selskapet forholder seg videre til prisene i de ulike markedene der det opererer.

Les også:

Tollregler ved netthandel

Leder DN: Endeløse stabler med Norvegia

SAS-pilot fikk sparken - har aldri hatt det bedre

Hjemmekinoens gladiatorer

- Blant verdens beste investeringer

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her