To tonn sprengstoff funnet i kjellere og låver

Fare på ferde: Tonnevis av sprengstoff ulovlig lagret i Norge. Foto: Colourbox.
Fare på ferde: Tonnevis av sprengstoff ulovlig lagret i Norge. Foto: Colourbox.

I løpet av tre måneder i fjor betalte DSB for destruering av 2,2 tonn ulovlig sprengstoff som ble funnet i kjellere og på låver, og den som meldte om funnet ble ikke anmeldt. Ordningen gjelder fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi hadde en aksjon som startet i midten av oktober i fjor og gikk til rundt årsskiftet: Selv om den nå er avsluttet, vil vi fortsette med ordningen så lenge vi har penger til det, sier avdelingsleder Siri Hagehaugens i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Hun sier at målet er at den som kommer over det hun kaller eierløse eksplosiver, skal ha muligheten til å bli kvitt dem på en sikker måte.

Vid tolkning av «eierløst»

Aksjonen avdekket flere tusen meter lunter og tusenvis av tennere i tillegg til sprengstoff.

– Vi er godt fornøyd med resultatet og mener at dette har vært er et viktig tiltak for å forebygge ulykker og ondsinnede handlinger. Samtidig regner vi med at det fortsatt finnes en del eierløse eksplosiver rundt i landet. Derfor vil vi videreføre ordningen også i år, sier Hagehaugen og forklarer nærmere hva hun mener med eierløse eksplosiver.

– Vi har valgt å tolke begrepet «eierløst» ganske vidt. Det kan for eksempel være folk som arver et gårdsbruk eller kjøper et gammelt hus eller på annen måte arver et problem de ikke kan bli kvitt på lovlig vis, forklarer Hagehaugen.

1. januar i fjor var det også slutt på ordningen med sprengningssertifikat klasse C. Det ga mulighet for å gjennomføre mindre sprengningsarbeider på egen jord- eller skogbrukseiendom. Hagehaugen sier det kan ligge igjen sprengstoff som folk med slikt sertifikat har skaffet seg, men som de nå ikke lenger har lov til å bruke.

– Kontakt politiet

Avdelingslederen oppfordrer folk som finner sprengstoff på eiendommen sin til å kontakte politiet. og understreker at det er viktig å ikke røre eksplosivene.

– Sikker håndtering av eksplosiver krever høy kompetanse. I hendene på ukyndige privatpersoners er eksplosiver en sikkerhetsrisiko, både for dem selv og andre, advarer Hagehaugen.

Les også: Tror ikke på nye bombe-regler

– Det er derfor vi har strenge regler og krav til godkjenning og sertifikat.

Etter at politiet er varslet, tar de kontakt med et firma som har de nødvendige godkjenningene til å håndtere og destruere sprengstoffet.

Samtidig innebærer DSBs ordning i praksis et amnesti for den som sier fra om ulovlig sprengstoff. Direktoratet opplyser at de ikke vil politianmelde personer som eventuelt har oppbevart eksplosiver ulovlig og nå melder fra.

Les flere nyheter her.

Personvernpolicy