Bygget milliardbutikk etter skyhøy telefonregning

- Det viktige er at Norge lar meg ha suksess, sier Lebara-gründer. Foto: Lebara
- Det viktige er at Norge lar meg ha suksess, sier Lebara-gründer. Foto: Lebara
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Rasiah R. Leon søkte asyl i Norge, savnet han familien på Sri Lanka og ringte mye hjem. Det ga ham ideen til suksesshistorien Lebara.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor som sendte ham en førstegangsfaktura på 50.000 kroner, har med årene mistet mange potensielle kunder, skriver Aftenposten.

Leon var 26 år da han hoppet av en forretningsreise og søkte asyl i Norge i 1994. Den fremgangsrike, unge, tamilske forretningsmannen endte på mottak i Sandnessjøen og lurte på hva han gjorde i dette kalde landet.

I 2001 startet han mobilselskapet Lebara med to venner som bodde i Storbritannia.

Det har blitt til en butikk verdt 1,1 milliarder dollar, eller seks og en halv milliarder kroner, ifølge en verdivurdering fra Royal Bank of Scotland.

Forretningsmodellen er lave ringepriser over landegrensene. En mobilsamtale fra Danmark til Pakistan tar selskapet for eksempel 69 øre for, mens Telenor i Danmark tar 16,75 kroner.

Lebara Norge ble i 2007 solgt til Network Norway for mellom 250 og 300 millioner kroner. Da hadde selskapet 100.000 kunder. Det er senere solgt til Tele2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameratene eier fortsatt en tredel hver, og har nå besluttet at halvparten av verdiene skal gis bort ved et eventuelt salg. Lebara Foundation hjelper allerede mange fattige barn i den tredje verden, og er ifølge Aftenposten allerede verdt 3 milliarder kroner.

Leon selv har flyttet via Bergen til Kjelsås i Oslo, og for lenge siden fått selskap av sin kone og datter, og fått to barn i Norge. Mye av tiden tilbringes imidlertid i London og i Nederland, Spania, Tyskland, Danmark, Frankrike, Sveits og Australia der Lebara nå er blant verdens største selskaper i markedet for samtaler over landegrensene.

- Mange spør meg om ikke Norge er et høykostland, men for meg er ikke det å betale penger det viktige. Det viktige er at landet lar meg ha suksess. Jeg kunne kanskje ha lykkes i andre land også, men jeg har ikke noe problemer med å betale skatt, sier han,.

Les også:

- Blant verdens beste investeringer

13 millioner for jakt og utedo

- Rik på å kjøpe hytte? Glem det!

- Nesten som om de har kalkulatorer med virus