Meny

Svimlende bøter etter bankjuks

Citigroup er en av fem banker som har inngått forlik (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem amerikanske banker punger ut 150 milliarder kroner for å ha skodd seg på uregelmessige tvangssalg av folks boliger. - Dette er bra for lokalsamfunnene, og dette er bra for økonomien, sier president Barack Obama.

Fem bankgiganter har akseptert amerikanske myndigheters tilbud om et forlik på 26 milliarder dollar, rundt 150 milliarder kroner, for uregelmessigheter knyttet til tvangssalg av lånetakeres boliger, ifølge The Wall Street Journal.

Bøtene er de største siden tobakksindustriens forlik med 46 delstater i 1998 der industrien godtok å betale minst 246 milliarder dollar over de første 25 årene.

President Barack Obama avholdt en pressekonferanse omkring forliket i Washington klokken 18.30 norsk tid torsdag.

- Dette er bra for lokalsamfunnene, og dette er bra for økonomien, sier Obama, samtidig som at han formante at dette ikke gir folk boligene sine tilbake.

Han skjelte samtidig ut dem som var ansvarlig for å forfalske dokumenter slik at en rekke hardt arbeidende amerikanere mistet sine boliger og sin andel av den amerikanske drømmen uberettiget.

De fem bankene; Bank of America, Citigroup, Ally Financial, Wells Fargo og JPMorgan Chase, har alle vært under etterforskning for sin rolle i markedet for svake betalere, det såkalte subprime-markedet, forut for finanskrisen.

I denne perioden ble det gitt flere lån til en rekke mennesker som ikke var i nærheten av å kunne gjøre opp for seg, drevet av perverse incentiver for boliglånsselgerne. Lånene ble siden pakket og videresolgt gjennom oppfinnsomme derivater til andre finansinstitusjoner over hele verden, uten at den reelle risiko var kjent for kjøperne. Misligholdet i subprime-markedet ble således den utløsende faktoren for kollapsen i verdens kredittmarkeder - kjent som finanskrisen.

Bankene har vært anklaget for uregelmessig salg av boliglånspakker og ulovlig behandling av boliglånskunder. I forliket later imidlertid myndighetene til å ha fjernet disse punktene, og latt bøtene gjelde for ulovlig beslag i boliger til insolvente lånekunder.

Oppgjøret har vært en lang drakamp mellom myndighetene og bankene, som ikke har villet erkjenne skyld - og forliket - uten immunitet for en rekke av de påståtte lovbruddene.

Les også: Subprime-tiltalte banker tilbys avtale på 10-25 mrd dollar

Forliket vil omfatte minst 49 delstater, og utgjør rundt 5 milliarder dollar i kontantbøter som skal utbetales til låntakere, delstater og sentrale myndigheter. Dette inkluderer 1,5 milliarder dollar til låntakere som gikk gjennom tvangssalg mellom september 2008 og desember 2011.

Lånetakere kan komme til å motta mellom 1.500 og 2.000 dollar hver, mens de endelig beløpet avhenger av hvor mange lånetakere som velger å gå til sak, ifølge Wall Street Journal.

Avtalen ventes også kreve at bankene skaffer til veie 20 milliarder dollar i annen støtte, ved å kutte utestående gjeld for titusenvis av boligeiere og ved å refinansiere tusenvis av lånetakere som har lån per i dag men som skylder mer enn boligene deres er verdt, ifølge Wall Street Journal.

Forliket ventes dermed også tilføre sårt tiltrengt likviditet i et elendig amerikansk boligmarked som har vedvart i snart fem år. Nær 1,9 millioner boliger har blitt solgt på tvangssalg de siste to årene, men også like mange lån er et eller annet sted i tvangssalgs-prosessen.

Boligprisene i USA har over de siste fem årene falt med en tredjedel, og sett verdiene falle med 7.000 milliarder dollar, samtidig som at 11 millioner boligeiere har lån som overgår boligverdiene med 750 milliarder dollar.

- Boligmarkedet er den største hemskoen for den amerikanske økonomien, sier Barack Obama på pressekonferansen.

De fem bankene håndterer tilsammen rundt 55 prosent av samtlige utestående amerikanske boliglån. De respektive bankers aksjer var moderat endret på nyheten, og CNBC melder at forliket stort sett var diskontert.

Les også:

Bank of America inngår rekordforlik

Nytt søksmål mot amerikanske banker

Bedre jobbtall enn ventet i USA

Populært