Meny

Statoil åpner for tidenes oljeflom

Leteriggen Aker Barents. Foto: Harald Pettersen/Statoil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden satte Statoil-sjef Helge Lund seg mål om å øke produksjonen til rekordhøye 2,5 millioner fat om dagen innen 2020. Nå tror han selskapet kan mer enn oppfylle målet.

Statoils konsernsjef Helge Lund signaliserer at de store funnene Statoil har gjort i 2011 kan bety at selskapet mer enn oppfyller sitt ambisiøse mål om å øke produksjonen fra 2011-nivået på 1,850 millioner fat oljeekvivalenter per dag til hele 2,5 millioner fat i 2020.

– På strategioppdateringen i New York i fjor satte vi et mål om en produksjon på 2,5 millioner fat innen 2020. Det som har skjedd siden det styrker troen på at vi skal nå det målet. Jeg vil driste meg til å si at det også er en risiko - en risiko - på oppsiden, sa konsernsjef Helge Lund på Statoils resultatpresentasjon onsdag.

Har ressursene, må gjennomføre

Ikke bare det enorme Johan Sverdrup-feltet i Barentshavet vil være i produksjon da. Helge Lund håper at også Havis- og Skrugard-feltene i Barentshavet vil være utbygget innen den tid og bidra til produksjonen.

– Jeg er optimistisk på at vi skal få begge de to feltene opp og stå før 2020. Selvfølgelig ikke full produksjon, fordi det er store felt, sier Lund til nyhetsbyrået TDN Finans.

Han antyder videre at gjennomføringen av selskapets prosjekter er årsaken til at Statoil ikke oppjusterer produksjonsguidingen.

– Når det gjelder 2020 så tror jeg de fleste ser at vi har ressursbasen. Det dreier seg nå i stor grad om vår evne til å modne og gjennomføre prosjekter. Det er en stor utfordring, og en av grunnene til at vi ikke gjør noe med guidingen, sier Lund.

20 high impact-brønner på tre år

I sin resultatpresentasjon påpekte Lund at Statoil også har en rekke nye spennende boringer de kommende årene. I 2012 regner Statoil med å bore 40 letebrønner, det er på samme nivå som ifjor. Men i perioden 2012-2014 skal selskapet bore 20 såkalte high impact-brønner.

– High impact-brønner er det vi kaller brønner som har potensial til å gi Statoil en andel på mer enn 100 millioner fat, sa Lund.

Les også:

Knallresultat fra Statoil

Statoil-topp avviser ukultur

Lundin: - Mer suksess i vente

Elendig avkastning i Statoil

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært