Meny

Strømprisene kunne vært lavere

STRØMPRISEN FYKER opp i cirka 1,20 kroner (inkludert nettleie) per kwh i dag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette vi opplever nå, for tredje året på rad, burde vi vært spart for, sier markedsjef Jan Jansrud i kraftleverandøren Gudbrandsdal Energi

Til tross for at vannkraftverkene er i god balanse med rikelig med magasinfylling, relativt god tilsig og snø opplever norske husstander at strømprisen går til værs.

Kulde gir høyere strømpriser I morgen er det spådd minus 11 grader i Helsingsfors, minus 6 i Stockholm og i Oslo minus 3. Ikke det aller kaldeste, men nok til at strømprisene blir skikkelig høye.

Kraftprisen onsdag vil være på over 90 øre/kWh inklusive merverdiavgift i Sør-Norge. Med netteleie på cirka 30 øre, blir prisen på 1,20 kroner per kilowatt-time for frysne norske kunder

Mener systemet gjør det dyrere

Men, dette kunne vært unngått. Problemet er at svensk kjernekraft ligger nede og danske vindmøller står i ro. Det norske kraftproduksjonssystemet er ikke tilstrekkelig tilpasset å ta unna toppene når svensk og dansk produksjon uteblir, selv om det rikelig med energi, ifølge markedssjef Jan Ingvald Jansrud i kraftprodusenten Gudbrandsdal Energi som i dag er en landsdekkende aktør. Han følger det skandinaviske energimarkedet daglig, og mener det rett og slett er for få produksjonenheter.

– Dette vi opplever nå, for tredje året på rad, burde vi vært spart for. Det er lite trivelig å operere som kraftleverandør i et marked som er så lite forutsigbart når det gjelder strømprisen til kundene våre. Situasjonen burde ha sett bra ut for strømregningen fremover, men det er trist å oppleve at det skandinaviske kraftmarkedet er så sensitivt for kaldt vær og hvor sterkt dette påvirker strømprisene, sier Jansrud til DN.no.

Våre naboer ligger brakk

Han mener det må gjøres noe med effektknappheten i det skandinaviske produksjonssystemet og peker på at til tross for at det har blitt bygget mye vindkraft i Skandinavia de senere år, er det slik at når høytrykkene etablerer seg, så står også vindmøllene. I tillegg sliter svenskene med å få skikkelig drift på kjernekraftverkene sine, ifølge ham. De siste årene har det vært svært så vanlig at en del av reaktorene har ligget ute på grunn av av feil og mangler.

Les også: Kulde og svensk atomkrøll dobler strømprisen

Etterlyser flere produksjonsenheter

For øyeblikket er energibalansen, som er summen av magasinfylling, tilsig og snø i Skandinavia på pluss 8 TWh, ifølge energianalysefirmaet Point Carbon. Altså et kraftoverskudd. Jansrud er ikke så bekymret for energitilgangen, og peker på at det høyst sannsynlig går mot overskudd også i årene fremover. Men, det er effektknappheten det må det gjøres noe med, understreker han.

– Det er viktig fremover at politikerne tar grep og sørger for at vi får installert produksjonsenheter som kan produsere når det er kaldt og lite vind, sier han.

Kuldefront over hele Europa Det er ikke bare de Norske strømkundene som opplever høye strømpriser om dagen, det rammer også de fleste husholdningene i hele Europa. Prisen er ganske lik over hele eurosonen, og i noen land er den også høyere.

I Berlin og Munchen opplever man at temperaturene kryper under 10 grader, og at dette fører til svært høye strømpriser også nedover kontinentet.

Les også:

Laveste strømpris på fem år

Nord Pool mistenkes for konkurranse-brudd

- Nærmest umulig å sjekke strømprisavtaler

Åtte av ti vil ha lik strømpris i hele landet

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært