Meny

Test av Asus Transformer Prime

Det sprekeste nettbrettet til nå

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asus har slanket Transformer, gitt den større muskler og slengt på tilnavnet Prime.
Asus Eee Pad Transformer Prime

Skjerm: 10.1" LED (1280 x 800) 10 finger multi-touch, Corning® Gorilla® Glass

Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Prosessor: NVIDIA® Tegra® 3 Quad-core CPU

Minne: 1 GB

Lagring: 32GB / 64GB

Nettverk: Wifi/Bluetooth

Kamera: 1.2MP (front), 8MP Auto focus (bak), blits, f/2.4

Grensesnitt:

PAD: 2-i-1 lydjack (hodetelefoner/ Mik); 1× micro HDMI port, 1 × Micro SD kortleser, intern mikrofon og høyttaler

Mobile Dock: 1 × USB2.0 port, 1 × SD kortleser

Batteri: 12 hours (18 med tastaturdel)

Størrelse: 263 × 180.8 × 8.3mm, 586g (pad) / 263 × 180.8 × 8~10.4mm, 537g. (tastatur)

Terningkast 5

Les flere tester

Blekkskrivere med laserambisjoner

Denne mobiltelefonen er billig og god

Stilren designtelefon fra Prada

TEST: ZTE Tania

Den perfekte stue-PC

Test: Logitech Mini Boombox: Minihøyttaler med trøkk

Perfekt PC for kjøkkenet

Test: Pentax 645D: Feier det meste av banen

I og med at Transformer Prime er det første nettbrettet som er ute med Nvidias nye Tegra 3 prosessor, har det naturlig nok vært knyttet en del forventninger til dette vidunderet.

Med forrige utgave av Transformer utviste Asus vilje til å tenke nytt og det var et spennende men langt i fra perfekt produkt. Hva har så Asus gjort for å forbedre opplevelsen denne gangen?

Designmessig er Prime en betydelig oppgradering sammenliknet med den opprinnelige Transformer. Bronsenips-finishen er byttet ut med børstet stål i et diskret sirkelmønster på baksiden og tastaturdelen står godt til.

Les også: Test: Logitech Mini Boombox: Minihøyttaler med trøkk

Det bør legges til at vårt testeksemplar er utgaven med lillaskjær i metallet, mens den også skal være å få tak i i såkalt Champagne Gold. Sistnevnte er helt klart er å foretrekke.

På slankekur

Den har også blitt betydelig nettere i utførelsen. Litt lavere vekt er én ting, men de avrundede kantene har noe av den samme effekten som overgangen fra iPad 1 til 2, og som rent nettbrett føles Prime derfor lettere og mindre enn før. Det hjelper selvfølgelig også at den er nesten 5 mm tynnere.

Rundt kantene finner vi kombinert lydjack for hodetelefoner og mikrofon, mikro-HDMI og en mikro-SD kortleser. Det finnes også volum-knapper og den vante av/på-knappen. På tastaturdelen finner vi i tillegg en standard USB-port, SD-kortleser og kombinert lader- og dataport.

Les også: Stor etterspørsel for nettbrett til 200 kroner

Den samme kabelen kan også plugges rett i nettbrettet i den samme porten som vanligvis plugges i tastaturdelen. Det meste av tilkoblingsbehov burde dermed være dekket, selv om tastaturet denne gangen bare har en USB-port i motsetning til to.

Sprek maskinvare

For å ta Prime som rent nettbrett først så er førsteinntrykket veldig bra, ikke minst takket være en 4-kjerners Tegra 3-prosessor som både gir høyere ytelse og bedre batteritid.

Ytelsen gir seg til kjenne gjennom bedre flyt enn jeg noen gang tidligere har sett i et Android nettbrett-grensesnitt. Likevel er fortsatt noe av den kjente Android hakkingen til stede.

Les også: Test av nettbrett for stua

Årsaken til dette er nok at utviklerne velger å prioritere andre prosesser høyere enn brukergrensesnittet og det får bli opp til hver enkelt å avgjøre om dette er det rette valget.

IPad 2 er imidlertid fortsatt ubeseiret når det spesifikt gjelder flyt i selve grensesnittet.

Til gjengjeld kan Prime skilte med et overraskende godt kamera på baksiden og selv om kameraprogramvaren er litt treg er den godt utstyrt med diverse funksjoner som bildepresets, justerbar ISO, hvitbalanse og så videre.

De åtte megapixelene og linsa på f/2.4 gir greie resultater også i litt dårligere lysforhold, noe som er greit å vite i et nødstilfelle selv om et nettbrett generelt ikke gjør seg særlig godt som kamera.

Skjermen, som i følge Asus er av typen Super IPS+, er i utgangspunktet lyssterk og skarp, og med en egen utendørs-modus blir den i tillegg enda et hakk friskere.

Sistnevnte kan imidlertid trygt slås av innendørs uten av skjermen blir for svak av den grunn. Fargegjengivelsen er også god selv om den kanskje er en tanke gulere i tonen enn den burde være.

«Laptop Light»

Med tastaturet tilkoblet sitter man med noe som til forveksling likner en typisk netbook i hendene. Dermed følger mange av netbookens irritasjonsmomenter med på kjøpet.

Tastaturet er i overkant lite og trangt og egner seg ikke særlig godt til skriving over lenger tid.

Pekeflaten er også veldig liten og litt for følsom. De to musetastene har i tillegg Asus sitt vanlige problem med at de bare kan trykkes ned skikkelig helt ute ved kanten og blir hardere jo nærmere midten man kommer.

Heldigvis støtter maskinen tilkobling av både USB- og bluetooth-mus og det gjør den langt bedre som en ekstra bærbar til for eksempel lett skriving på farta.

Les også: En spennende iPad-utfordrer

Naturlig nok er det når man starter opp de seneste spillene at den nye prosessoren virkelig får kjørt seg, og grafisk imponerer titler som Shadowgun stort med detaljrikdom, skarpe teksturer og massevis av dynamiske effekter.

Dessverre er fortsatt ikke spillutvalget på Android så mye å skryte av sammenliknet med konkurrenten og det hjelper jo lite med hauger av hestekrefter når man ikke har noe å bruke dem til.

Utvalget av generelle apps laget for Android nettbrett er også litt begrenset selv om det stadig blir bedre, noe som er verdt å huske på hvis du vil satse på Android fremfor iPad.

Les også: Robust og vanntett kraftpakke

Asus inkluderer en del nyttig programvare som fullt brukbare Polaris Office som sammen med Dropbox fungerer greit til å jobbe med Microsoft Office-dokumentene dine hvor som helst så lenge du kan holde deg til Office 2003-kompatibilitet.

Enda bedre formatstøtte og Dropbox- og Google Docs-integrasjon får du hvis du investerer drøye 50-lappen i OfficeSuite Pro i stedet. Asus sin egen skylagringsfunksjon kalt Webstorage er ikke like imponerende med uberegnelig synking og dårlige brukergrensesnitt.

Litt ustabil

Android 4.0 med kodenavn Ice Cream Sandwhich er nå på plass for Transformer Prime, men det skorter dessverre litt på stabiliteten. Jeg opplevde flere helt uventede krasj med påfølgende restart i løpet av testperioden min og en av dem kom faktisk mens paden bare lå for seg selv og ikke var i bruk.

Jeg opplevde også at flere apper, deriblant nettleseren, gjentatte ganger hang seg opp midlertidig med spørsmål om jeg ville avslutte eller vente. Det gikk fint å trykke på vent hver gang, men dette var likevel et irritasjonsmoment som forhåpentlig fikses i en kommende oppdatering.

Det er heller ikke bare stabilitet det skorter på med nettleseren. Den inneholder fortsatt bare et minimum av hva man kan forvente av funksjoner i en nettleser nå om dagen. Den er også veldig treg til å laste inn sider og skrolling mens sidene laster er svært uberegnelig.

Det er klart det finnes bedre alternativer som Dophin eller Opera tilgjengelig i Android Market, men det er synd at ikke Google som lager den kanskje beste nettleseren på andre plattformer ikke klarer å forbedre den som følger med deres eget OS.

Asus imponerer i det store og det hele med Transformer Prime. Dette er et godt stykke maskinvare med god ytelse, god batteritid og god byggekvalitet. Problemet blir først og fremst at Android fortsatt har visse begrensninger som nettbrett-OS.

Tastaturdelen har også begrenset nytteverdi, avhengig av hva du skal bruke den til og en ekstern mus er helt nødvendig for å jobbe effektivt.

Er du ute etter et nettbrett og Apple-produkter ikke er noe for deg, så er Transformer Prime det beste du får tak i akkurat nå. Da får du i tillegg til nettbrettfunksjonen også en svært portabel "laptop" til lettere arbeid på farta.

Trenger du noe som er mer komfortabelt å jobbe på i lengden, vil nok for eksempel en liten bærbar ala Zenbook eller Macbook Air være nødvendig i tillegg.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Populært