Så mye kan du tjene skattefritt

SMÅJOBBER: Du kan fint gjøre malejobber for mange av naboene dine i løpet av et år, så lenge du ikke tjener for mye på hver av jobbene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SMÅJOBBER: Du kan fint gjøre malejobber for mange av naboene dine i løpet av et år, så lenge du ikke tjener for mye på hver av jobbene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan ta på deg for eksempel male- eller vaskejobber for naboer og bekjente uten å betale skatt - men da kan du ikke motta mer enn 4000 kroner i lønn for hvert av oppdragene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fullt mulig å motta lønn uten å betale skatt av det. For eksempel gjelder dette, dersom du gjør mindre jobber i private hjem.

Det finnes en spesiell skatteregel som sier at privatpersoner som har småjobber som skulle ha vært gjort i boligen, på hytta eller med bilen, kan betale ut lønn skattefritt - så lenge ikke lønnen overstiger 4000 kroner til én person i løpet av et år.

Regn ut hvor mye skatt du må betale i år

Ikke næringsdrivende

For at lønnen for småjobber i private hjem skal kunne være skattefri, må disse forutsetningene være tilstede.

  • arbeidet skjer hjemme, i hagen, på hytta eller på bilen
  • utbetalt lønn kan ikke utgjøre mer enn 4000 kr i året per person år
  • du betaler som privatperson
  • den som utfører jobben kan ikke ha firma i samme bransje. For eksempel kan ikke en person som driver en frisørsalong klippe deg skattefritt.

Maks 4000 fra én oppdragsgiver

Merk at du kan utbetale maksimalt 4000 kroner i lønn til én person i løpet av ett år. Du kan altså ikke la én person ta flere jobber for deg som hver gang skal lønnes med 4000 kroner - men regelen tillater at du betaler makslønnen på 4000 til flere personer.

Les også: - Mobilskatten er urettferdig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønnsmottakeren kan ta på seg flere slike småjobber i løpet av året, så lenge han eller hun altså ikke mottar mer enn 4000 i lønn fra hver enkelt av oppdragsgiverne.

Frikort

Ungdommer som har skaffet seg sommerjobb eller annen ekstrajobb, må skaffe seg skattekort fra 13-års alder. Men dersom du vet at du ikke kommer til å tjene mer enn 39.950 kroner i løpet av skatteåret, kan du bestille det som kalles frikort fra Skatteetaten.

Dersom du har skaffet deg frikort, men lønnen i løpet av året overstiger frikortbeløpet (på 39.950 kroner), får du et skattekort med tilsvarende høyere skattetrekk på resten av inntekten din.

Pass på å lever arbeidsgiver nytt skattekort når du har brukt opp fribeløpet, ellers du trukket 50 prosent skatt av inntekten som går over 39.950 kroner.

Skattefritt for pensjonister

Også pensjonister kan ha rett på noe skattefri inntekt. Dette skyldes den såkalte skattereduksjonsregelen, som gjør at alderspensjonister slipper å betale skatt under et visst pensjonsnivå.

Den skattefrie grensen for pensjonsinntekter er i 2012 på 165.000 kroner.

Du kan lese mer om skatt på pensjonsinntekter her.

Les også:

AFP-pensjonister kan ha fått urettmessig pengekrav fra NAV


Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her