Meny

- Bobler kjenner du igjen først etter at de sprekker

Morten Baltzersen i Finanstilsynet er redd boligmarkedet kan utvikle en prisbobble (foro: Coloutbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen mener utviklingen i gjeld og boligpriser i Norge ikke er bærekraftig.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen advarer mot den kraftige oppgangen i boligprisene og det høye gjeldsnivået blant norske husholdninger.

- Det er ikke bærekraftig at gjelden vokser mer enn inntektene år etter år og at boligprisene vokser sterkt år etter år, sier Baltzersen til DN.no.

På Samfunnsøkonomenes valutaseminar i Oslo fredag kritiserte han de som bruker argumenter om at inntektsutviklingen har vært så bra i Norge og at dette forsvarer den kraftige boligprisoppgangen de siste 20 årene.

Justert for årslønn er de nominelle boligprisene ifølge Baltzersen nå 22 prosent høyere enn de var på slutten av 1980-tallet før boligmarkedet kollapset.

- Uansett hvordan vi måler er prisnivået høyere enn det var på topp på 1980-tallet, sier han.

Les også: Ekspert frykter norsk boligboble

Sammenligner med Danmark

Argumenter om at rentebelastningen i husholdningene ikke er spesielt høy vil han heller ikke høre på. Med en normalisering av renten vil rentebelastningen nærme seg nivået fra før forrige bankkrise her til lands.

Han vil heller ikke gå med på at Norge er helt annerledes og at det derfor ikke går an å sammenligne den norske boligprisutviklingen med andre land.

- Vi skal ikke lenger enn til Danmark for å se at det er grunn til å være forsiktig, sier tilsynsdirektøren.

Han viser til at boligprisene i Danmark steg med 336 prosent fra 1992 til vendepunktet i forbindelse med finanskrisen 2008.

- Det er omtrent det samme som det har vokst i Norge frem til nå, sier Baltzersen. Optimismen kan bli stor Overfor DN.no medgir Baltzersen at vi riktignok er annerledes i form av at det fortsatt går godt i norsk økonomi.

Les også: IMF overrasket over norsk konkurranseevne.

- Det er i utgangspunktet bra at det går godt i norsk økonomi. Vi hadde hatt et dårligere utgangspunkt hadde det gått dårligere.

- Men når det har gått bra i så mange år, selv om vi lærte noe av bankkrisen for 20 år siden, så gjør det noe med oss når vi har mange år med lav arbeidsledighet og med veldig sterk inntektsvekst. Da kan optimismen bli stor hos den som låner penger og den som låner ut penger, sier Baltzersen.

Les også: - Vi har trolig en boligboble

Urolig

Men om det virkelig er en boligboble i det norske markedet mener han det er vanskelig å si noe om.

- Vi kan ikke stadfeste om det er en boble eller ikke, bobler kjenner du igjen først etter at de sprekker.

Han mener det likevel er grunn til å advare om utviklingen.

- Ut fra egen erfaring og ut fra andre lands erfaring mener vi det er grunn til å se på utviklingen med uro, sier Baltzersen.

Les også:

Nå er det tøffere å få lån

Boliglån - topplisten

Nå kommer de strengere boliglånskravene

Til kamp mot rekordhøye boligpriser

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært