Meny

243.000 nye jobber i USA i januar

FLERE JOBBER: Arbeidsledigheten i USA falt fra 8,5 prosent i desember til 8,3 prosent i januar. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske tall viser et langt bedre jobbmarked i USA enn ventet. Arbeidsledigheten er på sitt laveste på to år.

Markedets øyne var fredag rettet mot de offisielle amerikanske arbeidsmarkedstallene etter indikasjoner tidligere i uken på at sysselsettingsveksten i januar hadde vært sterk.

Rapporten fra amerikanske arbeidsmyndigheter skuffet heller ikke. Antall sysselsatte utenom jordbrukssektoren (non-farm payrolls) økte med 243.000 personer i januar, som er den største økningen siden april i 2011, ifølge CNBC. Aksjemarkedet spratt umiddelbart opp på nyheten. Også det amerikanske førbørs-markedet løftet seg.

Knuste forventningene

Forventningene til rapporten var store etter at sentralbanksjef Ben Bernanke overfor det amerikanske underhusets budsjettkomité torsdag viste til at USA var i bedring. Samtidig advarte han om at økonomien fortsatt var sårbar for sjokk, og oppfordret politikerne til å få ned det langsiktige budsjettunderskuddet.

Sysselsettingen var på forhånd ventet å stige med 145.000 personer i januar, ifølge Bloomberg News.

Jobbskapningen har for det meste skjedd i servicesektoren, og spesielt innen detaljhandelen og serveringsbransjen, ifølge CNBC. Men, veksten har også kommet fra lagerhold, produksjon, gruvedrift og helseforetak, heter det.

Den amerikanske økonomien har over de siste fem månedene klart å skape 183.000 nye jobber i snitt hver måned, ifølge MarketWatch.

Ledigheten faller videre

Arbeidsledigheten falt til 8,3 prosent i januar, ned fra 8,5 prosent i desember, ifølge MarketWatch, mens den var ventet å holde seg på 8,5 prosent. Ledigheten er på det laveste siden februar 2009, og fortsetter dermed nedgangen med tilsvarende styrke som fra november til desember i fjor.

Arbeidsuken holdt seg uforandret på 34,5 timer i januar, mens gjennomsnittlig timelønn steg fire cent til 23,29 dollar.

Oppjusterer tidligere tall

Samtidig oppjusterer amerikanske arbeidsmyndigheter sitt anslag på antall skapte jobber i 2011 til 1,82 millioner, fra sitt opprinnelige estimat på 1,64 millioner kroner.

Desember-tallene blir også revidert til 203.000 nye jobber, opp fra opprinnelig rapporterte 200.000. November-tallene er oppjustert til 157.000, fra 100.000 nye jobber.

En ønsket bekreftelse

Onsdag ettermiddag viste statistikk fra ADP Employer Services at sysselsettingen i privat sektor i USA økte med 170.000 personer i januar, mens en vekst på 182.000 personer var ventet, ifølge Bloomberg News.

Rapporten fra ADP blir ofte brukt som en indikasjon på utviklingen i privat sysselsetting i den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter. ADP-rapporten slippes vanligvis onsdagen før den offisielle jobb-rapporten, som kommer den første fredagen hver måned.

Reell ledighet kan være høyere

Det er imidlertid et godt stykke igjen til man har erstattet alle jobbene som forsvant under finanskrisen i 2007-2009. Ved utgangen av forrige måned var fortsatt 12,76 millioner amerikanere klassifisert som uten arbeid, og 5,5 millioner personer har vært uten jobb i lengre enn seks måneder, ifølge MarketWatch.

- Sett fra en annen side, så er arbeidsledigheten 15,1 prosent høyere om man inkluderer personer med deltidsjobber som ikke kan finne fast ansettelse og de som har gitt opp å lete etter arbeid, skriver MarketWatch.

Arbeidsledigheten i USA lå på 3,8 til 6,2 prosent forut for finanskrisen. Økonomien må skape 250.000 nye jobber i snitt per måned i flere år for å komme der igjen.

Les også:

Børsen venter på amerikanske nøkkeltall

Amerikanske ledighetstall bedre enn ventet

Ingen andre i Norge har en lignende bil

Frekke-Trond

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært