Meny

Johnsen ber Europa lære av Norge

– Det viktigste budskapet jeg vil ha med meg er at selv når det er trange tider er det utrolig viktig å ha en aktiv og god arbeidsmarkedspolitikk, sier Sigbjørn Johnsen til DN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ber de kriserammede eurolandene prioritere arbeidsmarkedstiltak for unge.

Finansminister Sigbjørn Johnsen ber de kriserammede eurolandene prioritere arbeidsmarkedstiltak for unge selv når de kutter kraftig på sine statsbudsjetter, skriver Dagens Næringsliv.

- Den virkelige krisen i Europa er at hver tiende arbeidstager i euroområdet er uten arbeid. Dette handler om 24 millioner enkeltmennesker som har mistet retten til å yte, sa Johnsen sin tale på Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Soria Moria Hotell i Oslo torsdag.

Kontrasten er slående til den registrerte ledigheten her hjemme på 2,8 prosent ved utgangen av januar.

Johnsen har han et klart budskap når han i helgen besøker to av landene som er hardest rammet av krisen i Europa, nemlig Portugal og Spania.

- Skaffet oss rom

– Det viktigste budskapet jeg vil ha med meg er at selv når det er trange tider er det utrolig viktig å ha en aktiv og god arbeidsmarkedspolitikk, sier han til DN.

Han mener de kriserammede landene kan lære av det Norge gjorde da ledigheten var på sitt høyeste på 1990-tallet.

– Jeg vil prate om erfaringen vi har i Norge, selv om situasjonen er veldig forskjellig. På 1990-tallet skaffet vi oss rom. En viktig del av det vi gjorde på 1990-tallet var at vi økte opptak til høyere utdanning. Det andre er å gi ungdom arbeidserfaring i bedrifter., minnes Johnsen, som var finansminister også dengang.

Johnsen mener å se noen tegn til at det går litt bedre internasjonalt nå.

– Jeg vet jo hvor fort det kan svinge, men jeg synes det har gått i riktig retning. Men ledigheten er det jeg tror blir det vanskeligste, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

Les også:

- Mange husholdninger vil være ytterst sårbare

Sigbjørn Johnsen er bekymret for boligprisene

Her er jokeren i norsk økonom

i Norge blir en taper i verdensøkonomien

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Populært