Meny

Ny IMF-rapport om Norge:

IMF forbauset over Norges konkurranseevne

Bjørn Erik Stabel i Eksportutvalget for fisk og statsminister Jens Stoltenberg, her i fiskebutikken på Youngstorget, gjør godt arbeid, skal en tro IMF. Foto: Berit Roald/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i økende lønnsnivå klarer Norge å øke sin eksport også utenom olje. Regjeringens politikk er etter IMFs hjerte.

Norske myndigheter gjør tilsynelatende en god jobb når det gjelder statens økonomi, pengepolitikken og finanspolitikken.

Det er inntrykket av den årlige vurderingen Det internasjonale pengefondet IMF gjør i sin årlige rapport som ble offentliggjort klokka 15 torsdag.

Høy lønnsvekst, men...

IMF er riktignok bekymret over høy lønnsvekst fyrt opp av oljeøkonomien, men må så forbauset konstatere:

- Norges ikke-oljerelaterte eksport er spesielt slående, når man sammenlikner tenden med nedgangen andre avanserte økonomier har hatt i sin andel av verdenshandelen, skriver IMF i rapporten.

Les også: EU-topp har bare småpenger til nye arbeidsplasser for de unge

Stort sett framgang

Norges eksport utenom den oljerelaterte har beholdt sine markedsandeler det siste tiåret. Andelen av ikke-oljerelatert eksport i forhold til brutto nasjonalprodukt har også holdt seg konstant i tiåret bak oss, på rundt 30 prosent, heter det.

Det er fiskeeksporten som er størst og viktigst utenom oljen. Men Norge har også opplevd framgang i sine markedsandeler på kjemikalier, industriutstyr og medisinsk utstyr.

Andre industrisektorer har gått noe tilbake, uten at tallene har vært alarmerende.

Les også: IMF mener eurosonen utgjør global trussel

Innenlands etterspørsel gir vekst

IMF konkluderer med at norsk økonomi har vært i vedvarende framgang, og at veksten vil fortsette, hovedsakelig drevet fram av etterspørselen innenlands.

Les også: Stoltenberg forutsetter kutt i velferden i Sør-Europa

Som et ekko av landets egne finansministre kommer imidlertid IMF – som vanlig – med en pekefinger når det gjelder offentlig forbruk.

Årets statsbudsjett får ros for å være nøytralt, mens Norge på mellomlang sikt rådes til å stramme inn statsbudsjettene.

Får Norge til det, vil Norges Bank også kunne opprettholde en lav rente i lenger tid, skriver IMF.

Akkurat passe pengepolitikk

I finanssektoren må det ha topp-prioritet å redusere risikoen med husholdningenes boliglån, ved å  stramme til sikkerhetskravene.

Norge får godkjent også for sin pengepolitikk, som etter IMFs mening er akkurat passe til at målet om 2,5 prosents inflasjon nås.

Les rapporten hos IMF.

Les andre nyheter.

Privatøkonomi
Populært