Meny

Kulde og svensk atomkrøll dobler strømprisen

GIR DYRERE STRØM: Nettene blir kortere, men det er først nå kulden for alvor setter inn. Dermed øker strømprisene. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømprisene har vært historisk lave i januar, men har doblet seg den siste uken. Og til helgen kan det bli enda dyrere, for nå kommer sprengkulden.

I januar har prisene ligget langt under nivået fra samme måned i fjor, mye takket være mildt vær og velfylte vannmagasiner. I gjennomsnitt var januarprisene på 28 øre per kilowatt-time i år, en halvering fra fjorårets 56 øre. Det er den billigste januarstrømmen på fem år, ifølge den nordiske kraftbørsen Nord pool.

Men fra forrige torsdag til i dag er spotprisen doblet, fra 29 øre til 58 øre per kilowatt-time. Prisøkningen skyldes hovedsakelig lavere temperaturer i hele landet, men også at fire svenske kjernekraftverk har tekniske problemer og nekter å starte.

Svenskene må fyre med olje

Ifølge senioranalytiker Olav Johan Botnen hos Markedskraft er hele 4.000 megawatt utilgjengelig, av en total kapasitet på 9.400 megawatt.

– Kombinasjonen er uheldig: Kulde og samtidig mange svenske reaktorer som er ute av produksjon. Sånn var det også de to foregående vintrene. Reaktorene begynner å bli gamle. Og de har bygd om og modernisert reaktorene, men dette har skapt en god del tekniske problemer, sier Botnen til DN.no.

Resultatet er at svenskene må ty til oljekondensat når etterspørselen er høyest.

– Man må dekke den momentane etterspørselen etter kraft i hvert sekund, og hvis det er for lite kraft i ett sekund kan store deler av Norden bli mørklagt. I Sverige må man ty til siste skanse for å komme i mål nå, man må fyre opp de gamle oljekondensverkene man har i reserve på de høyeste forbrukstoppene. Kostnadene ved disse verkene er 4-5 ganger høyere enn den spotprisen vi har sett tidligere denne vinteren, understreker Botnen.

Og kaldere skal det som kjent bli.

Fredag ligger an til å bli vinterens kaldeste dag i østlandsområdet, med -11 grader på dagen og -19 om natten i Oslo, ifølge Storm.no. På lørdag skal det bli henholdsvis -13 og -20 grader i hovedstaden.

– Fredagen kan bli enda dyrere

På dager som disse øker forbruket av strøm og dermed prisen. I utgangspunktet gjelder ikke dette for lørdagen, da mye av forbruket fra næringslivet faller bort. Men det kan gjelde for fredagen hvis svenskene ikke får i gang sine kjernekraftverk, som de har prøvd å starte i flere dager nå, sier Botnen.

– Hvis ikke de får det til, kan fredagen by på enda høyere priser. Men det er mindre risiko for at du får kveldstoppen i time 18, for næringslivet tar fri klokken 16. Så du får ikke en samtidig topp i husholdningene og næringslivet, nyanserer han.

Uansett vil neppe prisene ligge under dagens nivå på 58 øre. Dette mener Botnen er en høy pris, selv om vi fortsatt er langt fra toppen i forrige vinter, som var på 76 øre i Oslo.

– Markedet fungerer bra

Hos strømleverandøren Hafslund sier informasjonssjef Katarina Finneng at de fleste kundenes avtale er knyttet til spotprisen, og at de derfor vil bli påvirket av prishoppet i disse dager og frem mot helgen.

– Slik som værprognosene ser ut nå, ser det ut til å bli kaldere. Når det skjer og forbruket går opp, blir det naturligvis høyere priser. Men vi er fortsatt inne i en periode med mye lavere priser enn det vi har sett de siste årene, understreker hun.

– I januar i år har vi hatt den billigste strømmen på fem år. Det var veldig kalde perioder i november, desember, januar og februar de siste årene. Markedet fungerer bra når det reagerer på lavere forbruk i forbindelse med mildere vær. Og i siste delen av 2011 bygget Norge opp en bra ressurssituasjon som vi nå nyter godt av. Men man kan aldri vite hva situasjonen blir i tiden fremover, og det er en del usikkerhet rundt de svenske kjernekraftverkene. Prisene ser annerledes ut i dag sammenlignet med for en uke siden, og det viser at ting kan endre seg veldig fort, avslutter hun.

Billigere fremover

Men forbrukerne kan i det minste trøste seg med at det meldt mildere vær fra og med mandag.

Og forhåndskontraktene på strøm er sjeldent billige, hvilket indikerer et gunstig prisbilde for folk flest fremover.

– Når du kommer til mars ligger forhåndskontraktene på 30 øre (på den nordiske systemprisen, red. anm.). Med andre ord ligger det an til halv pris. Vi har forventninger til ganske lave priser i sommer, da jobber vi med rundt 27-28 øre. Det er det du handler engros-kraften for hvis du skal kjøpe forbruk til sommeren som kommer, sier Botnen.

Les også:

Hard kamp om utleieboligene

Expert - på å tape penger

Telenors indiske milliardinvestering i fare

Full seier i bitter arvestrid

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært