Meny

Kraftig boligprishopp

BOLIGPRISENE STIGER normalt mye i januar sammenlignet med desember, fordi desemberprisene alltid er lave på grunn av av avvikende omsetningsstruktur. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene steg med 4 prosent i januar sammenliknet med desember, dette er 0,7 prosent mer enn det gjennomsnittlig pleier å stige.
Januarprisene

2009: +4,8%

2008: +2,5%

2007: +5,2%

2006: +4,1%

2005: +4,5%

2004: +4,3%

2003: 0%

Kilde: Econ Pöyry, Finn, EFF, NEF

 

Sesongkorigering

Normalt stiger prisene mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten. En endring i prisene fra en måned til en annen er derfor bestemt av måneden i tillegg til andre faktorer, blant annet rente- og inntektsnivå. For å kunne skille mellom sesongfaktoren og andre faktorer sesongkorrigeres tallene. Differansen mellom endringen i faktiske priser og sesongkorrigerte priser tilskrives sesongvariasjoner.Kilde: Econ Pöyry

Boligprisene steg med 4,0 prosent i januar sammenliknet med desember, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

– Etter en prisnedgang frem mot jul er prisstigningen i januar som forventet, og i tråd med våre prognoser om videre prisvekst i starten av 2012. Fortsatt høy etterspørsel og begrenset med objekter på markedet medfører en sterk start på boligåret, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,7 prosent høyere/lavere enn i desember. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i januar var positiv.

– Korrigerer man for de ulike sesongutslagene er januar den 35. måneden med positiv underliggende prisvekst av de 37 månedene som er gått siden finanskrisen kulminerte i desember 2008. Prisveksten må karakteriseres som usedvanlig stabil over så lang tid, sier Laugen.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra desember til januar:

EneboligerDelte boligerLeiligheter
Des.-jan.: + 7,1 %Des.-jan.: + 4,2 %Des.-jan.: + 3,1 %
Siste år: + 8,3 %Siste år: + 7,7 %Siste år: + 8,5 %

– Siden det var prisen på eneboliger som falt mest på slutten av fjoråret, er det heller ikke så overraskende at prisveksten er sterkest for denne boligtypen nå i januar, sier Laugen.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i januar var 32 dager. Det er to dager mindre enn i desember 2011, og seks dager mindre enn i januar 2011.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.

Saken oppdateres

Les også:

- Ulogisk at forbrukerne fortsetter å være «bullish» på å kjøpe bolig

Nordmenn superoptimister på egen økonomi

- Aldri vært mer fornuftig å binde renten

Tror boligprisene skal opp 5 prosent i 2012

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært