Norge er delt i to

Ifølge SSB veier høyere innenlandsk etterspørsel delvis opp for nedgangen i eksportmarkedene. Foto: Scanpix
Ifølge SSB veier høyere innenlandsk etterspørsel delvis opp for nedgangen i eksportmarkedene. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og todelingen blir bare tydeligere og tydeligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Todelingen av norsk industri blir bare sterkere, viser en fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Eksportrettede bransjer som metallindustri og produksjon av kjemiske råvarer rammes av svakere markedsutvikling internasjonalt.

Ifølge SSBs konjunkturbarometer for fjerde kvartal melder eksportbedriftene om nedgang i både volum og priser. Likevel viser barometeret moderat vekst i samlet produksjon og sysselsetting. Forklaringen er økt ordreinngang fra det norske markedet.

Ifølge SSB veier høyere innenlandsk etterspørsel delvis opp for nedgangen i eksportmarkedene, men ordretilgangen er skjevt fordelt mellom de ulike bransjene.

På kort sikt, altså i inneværende kvartal, vurderer bedriftene utsiktene som positive. Forventninger om ytterligere bedring i hjemmemarkedet støtter denne oppfatningen, ifølge SSB Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg dermed til seks poeng i fjerde kvartal, opp fra fem poeng kvartalet før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Todeling av industrien

Mens produsentene av typiske innsatsvarer, som tre, papir, metall og kjemiske råvarer, melder om nedgang i sysselsettingen, skriker produsenter av investeringsvarer, som maskiner, skip og oljeplattformer, etter mer kvalifisert arbeidskraft.

Produsenter av innsatsvarer som melder om nedgang i sysselsettingen i fjerde kvartal. Redusert ordretilgang og fallende priser i eksportmarkedet var trolig årsaken til dette. På kort sikt vurderes utsiktene som positive, men optimismen er fallende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler arbeidskraft

Produsenter av investeringsvarer melder om en nesten motsatt utvikling. Bransjen preges av økt produksjonsvolum og kraftig vekst i sysselsettingen.

«Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å begrense produksjonen», skriver SSB.

Prisene falt i eksportmarkedet og bedret seg i hjemmemarkedet. Ordretilgangen fortsatte å stige, men veksten var svakere enn i første halvår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsiktene i bransjen vurderes som positive, og stadig flere industriledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

Sterkt hjemmemarked

Produsenter av konsumvarer, som mat- og drikkevarer, legemidler og møbler, melder også om økt produksjonsvolum. I denne bransjen er imidlertid veksten i sysselsettingen moderat.

«Samtidig fortsatte markedsprisene å stige. Høy innenlandsk etterspørsel etter næringsmidler og drikkevarer forklarer delvis denne utviklingen», skriver SSB.

Les også:

- Aktiviteten i Norge vil ta seg opp

Ny forskrift kan drepe utleiedelen på boliger

Nå braker det løs i SAS - igjen

De fleste regjeringsrådgivere har aldri hatt en vanlig jobb

Airbus gleder seg stort over Norwegian-kontrakt

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her