Åpen for alle - alltid

Bernanke lover lave renter i tre år til

Sentralbanksjef Ben Bernanke har fått gjennomslag for mer åpenhet rundt rentesettingen. Foto: Scanpix
Sentralbanksjef Ben Bernanke har fått gjennomslag for mer åpenhet rundt rentesettingen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke ser for seg å holde renten nær null frem til sent i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbanksjef Ben Bernanke lover å holde rentene lave frem til sent i 2014. Det er klart etter onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken (Fed). Tidligere har banken sagt at de vil holde det lave rentenivået til midten av 2013.

«Komiteen har i dag besluttet å holde rentemålet på mellom 0 og 0,25 prosent og venter nå at de økonomiske forholdene - inkludert lav ressursutnyttelse og svake utsikter for inflasjonen på mellomlang sikt - trolig vil kreve eksepsjonelt lave nivåer for det føderale rentenivået minst til sent 2014», skriver sentralbanken i en pressemelding.

Fed har holdt renten mellom null og 0,25 prosent helt siden finanskrisen i 2008.

Fed venter at den amerikanske økonomien vil vokse mellom 2,2 og 2,7 prosent i år. Det er lavere enn hva sentralbanken signaliserte etter rentemøtet i november. Da var prognosen en vekst i 2012 på mellom 2,5 og 2,9 prosent. Et lyspunkt i dagens uttalelse er at man nå venter at arbeidsledigheten faller til 8,2 prosent, mot anslaget i november om en arbeidsleidghet på 8,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske sentralbanken fortsetter også med sin "Operation twist", det vil si at den selger seg ned på statsobligasjoner med kort løpetid og tar på seg papirer med lang løpetid. Tiltaket er ment å stimulere veksten i amerikansk økonomi, og ble igangsatt i slutten av september.

For første gang Dagens rentemøte er historisk. For første gang la den amerikanske sentralbanken frem hvert enkelt medlems rentebane for når renten vil settes opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil i dag har markedet kun fått runde formuleringer som at «renten vil bli holdt lav i overskuelig fremtid». Men nå skal markedsaktørene nå få vite hva hvert enkelt medlem i rentekomiteen mener om utviklingen i rentebanen de neste kvartalene og kommende årene.

Markedet får også vite når hvert enkelt medlem mener renten skal opp, og hvilke forhold de mener må være på plass for at renten skal endres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bernankes seier Renteprognosen blir offentliggjort fire ganger i året. Dette skiftet i informasjonsstrategi er en seier for sentralbanksjef Ben Bernanke. Helt siden han begynte i stillingen i 2006 har han jobbet for at sentralbanken skal informere markedet mer og oftere.

Les også:

Ryanair: - Må le av dere nordmenn

Én ting kan ødelegge mye for Norwegian

Denne har du ikke sett før

Advarer mot pyramidespill

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her