- Det haster virkelig med gresk gjeldslettelse

De prvate bankene skal være villige til å akseptere ettergivelse på mellom 65 til 70 prosent av den greske gjelden. Foto: Scanpix
De prvate bankene skal være villige til å akseptere ettergivelse på mellom 65 til 70 prosent av den greske gjelden. Foto: Scanpix

Innen søndag må Hellas skal få på plass en avtale om ettergivelse av deler av statsgjelden. Hvis ikke, kan landet ende i en ukontrollert konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas står i fare for å misligholde statsgjeld for 14,4 milliarder euro dersom forhandlingene om privat ettergivelse av deler av gjelden ikke fører frem. En slik avtale er en forutsetning for at EU og IMF godkjenner en nye nødlån til landet.

Delegasjonen fra Institute of International Finance (IIF), som forhandler på vegne av bankene, forlot Aten lørdag uten at en endelig avtale var på plass. Nå fortsetter forhandlingene over telefon.

Uenige om renten

Ifølge kilder som Reuters og Financial Times har snakket med skal bankene være villige til å akseptere ettergivelse på mellom 65 til 70 prosent av gjelden, betydelig høyere enn de 50 prosentene som EU-lederne har satt som en forutsetning for en ny låneavtale.

Ettergivelsen skal skje ved at eksisterende obligasjoner blir erstattet med nye obligasjoner med en betydelig lengre løpetid på 30 år.

Partene er imidlertid uenige i hvor høy rente de nye obligasjonene skal ha. Mens bankene ifølge kildene krever en kupongrente på over fire prosent, skal troikaen av långivere, som består av EU, Den europeiske sentralbanken ECB og Det internasjonale pengefondet IMF, bare være villige til å akseptere en rente på 3,5 prosent.

Ifølge Financial Times sier bankenes delegasjonsleder at tilbudet fra bankene nå er på det maksimale nivået de ønsker å ettergi og at ytterligere krav kan føre til at avtalen går i vasken og at Hellas dermed misligholder gjelden.

- Selv om enighet nås mellom forhandlingsdelegasjonene, er det ikke gitt at alle kreditorer vil akseptere avtalen. Mye står altså igjen, medregnet masse juridisk småplukk, så det haster virkelig om de skal bli ferdige til å innfri de store forfallene 20. mars, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Ny deadline

Etter helgens sammenbrudd i forhandlingene klarer trolig ikke Hellas å legge frem nye resultater i forbindelse med dagens finansministerne i EU i Brussel.

- En avtale med private investorer om en frivillig gresk gjeldssaneringsavtale har fortsatt ikke falt på plass, selv om eurogruppemøtet blir sett på som en deadline, skriver senioranalytiker Flemming J. Nielsen i morgenrapporten fra Danske Markets mandag.

Finansministermøtet starter klokken 14.30 i mandag ettermiddag. Greske myndigheter er likevel fortsatt optimistiske med tanke på å få til en avtale før EU-toppmøtet starter søndag.

- Det ser nå ut til at tidsfristen for en avtale er satt til EU-toppmøtet 31. januar, skriver Nielsen.

- Selv om det forventes at partene kommer frem til en avtale i siste liten, kan helgens mislykkede forhandlinger øke frykten for en ukontrollert konkurs, legger han til.

Må ha penger

Denne uken drar også en delegasjon fra troikaen til Aten for å diskutere nye mål for å redusere landets budsjettunderskudd. Målet er å redusere årets underskudd med syv milliarder euro, etter at myndighetene bare klarte å oppnå et kutt på to milliarder euro ifjor.

Både en avtale om budsjettkutt og frivillig privat ettergivelse av statsgjelden må på plass før Hellas vil kunne bruke en eneste eurocent av de 130 milliardene i den nye lånepakken fra EU og IMF. Hvis ikke landet har på plass avtalene innen 20. mars står landet i fare for å misligholde låneforfall på 14,4 milliarder euro.

- Riktig nok kommer det nå uttalelser fra Brussel om at det kan bli aktuelt med et overgangslån om det skulle bli nødvendig. Men samtidig står frontene steilt mot hverandre, så ingenting er avgjort, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets.

Les også:

Bankenes forhandler har tro på gresk gjeldsavtale

- Bra med 500 milliarder, bedre med en billion

Milliardær er ruinert, lykkelig og på vei tilbake

Har tjent 600 prosent på 1,5 år

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden