Unngå disse tabbene når du skal selge bolig

ÆRLIGHET VARER LENGST: Det lønner seg ikke å overdrive eller lyve i annonse og/eller prospekt - i verste fall risikerer du da søksmål. Illustrasjonsfoto: Scanpix
ÆRLIGHET VARER LENGST: Det lønner seg ikke å overdrive eller lyve i annonse og/eller prospekt - i verste fall risikerer du da søksmål. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Du bør for eksempel ikke slippe inn hvem som helst på visning. Her er ti tips til et godt boligsalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i hovedsak to perioder i året som egner seg spesielt for boligsalg, nemlig januar og august. Men styr unna disse brølerne, uansett når du selger:

1. Ikke vær slapp

Det kan være hardt arbeid å gjøre en bolig klar for salg. Men kjøp og salg av bolig er mye mulig blant de største økonomiske transaksjonene du gjør i løpet av livet ditt. Legg deg derfor i selen, gjør boligen din så innbydende og tiltalende som du kan, ta fine bilder til boligannonsen og selg den helhjertet.

- Målet bør være å selge kort tid etter at visningene er ferdige. Eiendom er ferskvare. Blir boligen liggende lenge på Finn, viser det seg ofte at interessen for den daler. Da begynner folk å lure på hva som er galt med den siden den ikke er solgt allerede, i hvert fall i dagens marked, sier Kurt Thingstad, områdesjef i Eiendomsmegler1 på Torshov.

2. Ikke lag eventyrfortelling av salgsannonsen

Det er fint og flott å være kreativ, men hvis du lyger i annonsen kan du risikere søksmål i ettertid. Vær ærlig når du selger.

- Gjør det enkelt og vær realistisk. Ingen blir frelst av å kjøpe leilighet, for å sette det på spissen. Ha belegg for alt du vil ha med i annonsen. «Totaloppusset», er for eksempel et ord som mange vil ha med i prospektet. Men det betyr jo at absolutt alt i leiligheten skal være oppusset, og det er sjelden det stemmer, sier Thingstad til Bonytt.no.

Den landsomfattende interresseorganisasjonen Huseierenes Landsforbund, er gode å ha dersom du opplever mangler ved eiendommen du har kjøpt.

3. Ikke lyv om prisen

Tenk deg godt om før du setter prisantydningen. Den skal ikke være lavere enn hva du faktisk er villig til å akseptere. For lav pris får lett selger til å virke useriøs og kan slik virke avskrekkende på kjøper.

- Lokkepris er ikke lov, så enkelt er det. Stort sett er det greit å sette prisantydning lik takst, med mindre taksten er kunstig høy eller lav. En god eiendomsmegler vil raskt se om så er tilfelle, sier Thingstad.

4. Ikke slipp inn hvem som helst på visning

Er du så uheldig at du får useriøse folk på visning, vær ikke redd for å kaste dem på dør. La boligen din bli husket av positive grunner, som fordi den var oversiktlig og ren. Du vil ikke at potensielle kjøpere skal la den gå i glemmeboken på grunn av pinlige opplevelser på visning.

- Som oftest er ikke dette noe problem. Men jeg har hatt par på visning som har lagt seg i senga og begynt å kline. Og en dame som absolutt måtte bruke toalettet. Hun var en gjenganger. Det kinkige var at hun tok av seg alt fra livet og ned og insisterte på å bæsje med toalettdøren åpen. Det tar jo oppmerksomheten bort fra en ellers flott bolig, sier Thingstad.

Og det med toalettet gjelder også selger. Å tette doen med en illeluktende kabel rett før visningen begynner, kan naturlig nok få potensielle kjøpere til å snu i døra.

- Dette er ikke noe hokus pokus. Bruk sunn fornuft, sier Thingstad.

5. Ikke «glem igjen» Pus og Fido

Alle vet at det er lurt å rydde før visning, men det er forbausende mange som ikke gjør det. Skittent sengetøy, tannkremflekker, hundehår i badekaret og en katt som gnir seg opp etter allergikere, hever ikke akkurat førsteinntrykket. Og det er førsteinntrykket du selger på visning.

- Alt som ikke har en naturlig plass i leiligheten, bør ryddes bort. Kun det mest nødvendige bør stå fremme. Og kjæledyrene bør definitivt ikke være hjemme under visningen, uansett hvor søte de er i eierens øyne. Jeg har holdt visning der en kjempehund med sølete poter labbet rundt og griset til parketten i verste regnperioden. Det var selvfølgelig upopulært, sier Thingstad.

6. Ikke rydd boden

Men om boligen skal fremstå luftig og i hvert fall ikke overmøblert, er det unødvendig å kaste bort masse tid på å lage sirlig system i boden.

- Alle vet at man rydder bort ting når det er visning, men prioriter hvor du rydder. Et sted må tingene lagres, og ingen forventer at boder er tomme. Men man må kunne åpne døren uten at alt raser ut, slik at man får sett størrelsen på boden, sier Thingstad.

Les også: Slik styler du boligen før du selger

7. Ikke la følelsene ta overhånd

Har du hyrt inn en eiendomsmegler, er det like greit å holde seg borte når det er visning.

- Det er mye følelser i sving rundt det å selge hjemmet sitt. Kritiske kommentarer blir ofte tatt ille opp. Selger skal ikke krangle med kjøper, da er det bedre å holde seg borte fra visningen og la megler får kjøre løpet i fred, sier Thingstad.

8. Ikke vær gjerrig

Kost på deg den ekstra linjen i boligannonsen hvis du trenger det, og lei inn noen til å fikse listene hvis du ikke har tid eller håndlag til å gjøre det selv.

- Du må bruke penger for å tjene penger. Få ferdig de småtingene du hadde tenkt å fikse for lenge siden. Men husk at det ikke er din egen smak du selger. Hvis megleren råder deg til å male radiatorene, så er det ingen idé å male dem limegrønne. Nøytrale interiør selger vanligvis best, sier Thingstad.

9. Ikke ha visning i utfartshelger

Unngå å legge visningen i påskeferien, kristi himmelfart eller i pinsehelgen.

- I Oslo er det gjerne slik. Men det spørs jo på hva du skal selge og hvor det ligger. En hytte på fjellet får fort flere folk på visning dersom visningen er for eksempel i vinterferien, sier Thingstad.

Les også: Forventer god vekst i hyttemarkedet

10. Ikke spar på markedsføringen

Markedsføring av boligen din er alfa omega for å få folk på visning. Å satse på at kun dine egne, private bilder lagt ut på Facebook skal lokke mange kjøpere, er vel optimistisk.

- Bruk gjerne Facebook, Twitter og YouTube som et supplement til salgsprosessen. Men de færreste er på Facebook for å kjøpe bolig. Vanligvis lønner det seg å annonsere på Finn og i lokalavisen, sier Thingstad.

For noen er det også penger å spare på å selge boligen selv.

Les også:

Dette skal følge med når du selger bolig

Bonytt Bazar - kjøp og salg av interiør

Dette kjøper småbarnsforeldre brukt

Landets mest eventyrlige bolig

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden