Boligprisras for Norges naboer

MYE GJELD: Gjeldsgraden blant boligkjøperne har økt dramatisk både i Sverige og Danmark siden tusenårsskiftet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MYE GJELD: Gjeldsgraden blant boligkjøperne har økt dramatisk både i Sverige og Danmark siden tusenårsskiftet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Gjeldsgraden er rekordhøy og nå faller boligprisene i rask takt både i Sverige og Danmark, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stockholm merker den ferske eiendomsmegler Lena Reistam voksende frykt og uro, skriver Dagens Næringsliv.

– Man må virkelig stikke seg ut for å få oppdrag som megler nå. Før var det slik at man hadde visning søndag, budrunde mandag og kontraktsmøte onsdag. Nå må man hele tiden ha ekstravisninger. For mange meglere er det vanskelig å leve av lønnen. Det er kjempetøft!, sier Reistam til DN.

Tregt marked

Hun beskriver et boligmarked i den svenske hovedstaden preget av prisnedgang og treghet.

– Folk bor på 50 kvadratmeter med to barn fordi de ikke kan flytte. Jeg hørte om et par som skulle skille seg, måtte selge og gikk derfra med 350.000 kroner hver i gjeld. Det er virkelig kjøpers marked nå, sier Lena Reistam.

Eiendomsmegleren mener det har spredd seg en frykt, der også mediene skriver om en boble som vil sprekke.

– Fortsatt fall

Prisene i enkelte områder i Sverige har falt over ti prosent. Størst er fallet i Malmö i Sør-Sverige. Sjeføkonom Robert Bergqvist i storbanken SEB sier til DN at boligprisene normalt pleier å falle mer når en prisnedgang først er innledet.

Ifølge Bergqvist er det nå en rekke årsaker som taler for at boligprisene skal ned i Sverige. Blant annet viser han til at en korrigering var på tide etter at boligprisene først steg med 200 prosent over en periode på 15 år. Det er stigende arbeidsledighet i Sverige og en høy gjeldsgrad som gjør mange boligeiere sårbare.

– Vi regner med at boligprisene i Sverige går ned med i gjennomsnitt ti til 15 prosent i løpet av 2012 og 2013, sier Bergqvist.

Dansk smitte

Svenskene følger nå etter nabolandet på andre siden av Øresund. I Danmark har boligprisene falt uavbrutt siden 2007, i takt med økende arbeidsledighet og en svak utvikling for økonomien. Tall Greens har hentet inn for avisen Børsen viser samtidig at 53 prosent av danskene venter fortsatt prisfall det neste året.

Fellesnevner for både Sverige og Danmark er samtidig at gjeldsgraden blant boligkjøperne har økt dramatisk siden tusenårsskiftet. I Sverige ligger den i gjennomsnitt på 160 prosent av disponibel inntekt. I Danmark ble husholdningenes gjeld i forhold til inntekt nesten doblet til nivåer opp mot 310 prosent i de ti påfølgende årene etter år 2000.

Les også om det norske boligmarkedet:

Spetalens boligråd

- Vi har trolig en boligboble

Ekspert frykter norsk boligboble

- 50 prosent risiko for boligprisfall ute av kontroll

- Ubehagelig sterk boligprisvekst om noen år

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden