Slik finner du den «perfekte» PC

I DATAJUNGELEN: Jan Morten Bråten, divisjonsdirektør i Microsoft Norge, tester 3D-brillene som følger med en bærbar datamaskin med 3D-teknologi. PC-utvalget er stort, men Bråten mener det er lettere å velge PC hvis man først tenker ut hva man skal bruke den til.

Har du en PC du liker godt og som fungerer utmerket til ditt behov, har du funnet den som er perfekt for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ting å se etter når du skal kjøpe PC

PROSESSOR: Sier noe om maskinens kraft og ytelsesnivå. Jo kraftigere, desto dyrere. Men med en kraftig prosessor kan PC-en utføre tyngre oppgaver raskt, og flere programmer kan brukes samtidig.

NY PROSESSOR: Maskinvareprodusenten Intels nyeste prosessor, Sandy Bridge, kom i januar 2011. De fleste PC-ene på markedet har en slik prosessor. Disse har en innebygd grafikkdel slik at man ikke trenger eget grafikkort, med mindre man skal spille tyngre/nye 3D-spill. I april i år lanserer Intel trolig en ny og forbedret prosessortype, Ivy Bridge, som skal ha enda bedre grafikk.

SKJERMSTØRRELSE: Det selges flest skjermer i størrelsen 15,6 tommer. Mindre skjermer anbefales hvis man stadig skal ha den bærbare maskinen med seg ut. Skal man behandle bilder, og bare ha PC-en hjemme, bør man vurdere å velge 17-tommer.

SKJERMEGENSKAPER: Skjermoppløsningen 1366 x 768 er vanligst på PC-er under 17 tommer. Høyere skjermoppløsning gir bedre oversikt, men koster også litt mer.

SKJERMTYPE: Husk at det finnes både matte skjermer og blanke skjermer. De blanke gir som regel bedre kontrast og farger, men gir gjenskinn fra lyskilder. Matt eller blank skjerm er et smaksspørsmål, i likhet med om man ønsker matt eller blank finish på PC-skroget.

DESIGN: Viktig for de fleste, men avhenger av smak og behag.

TASTATURLAYOUT: Spiller en rolle for hvordan PC-en føles å bruke, og bør testes for å finne ut hva man liker.

HARDDISK: De fleste bærbare maskiner selges nå med en lagringskapasitet på 500 gigabyte. Trenger man mer til for eksempel bilde- eller videolagring, er det enkelt og billig å kjøpe en ekstern harddisk eller benytte såkalt «skylagring» (lagring på internett). Noen maskiner, først og fremst de tynne Ultrabook-ene, har bare SSD-lagring. SSD (Solid-State Drive), som benytter flashminne til å lagre data, er fremdeles langt dyrere enn vanlige harddisker, men de er også mye kjappere, tåler mer og er helt lydløse.

MINNE: De fleste PC-er som selges i dag, har et hovedminne (RAM) på 4 gigabyte, noe som er nok for de fleste.

TILKOBLINGSMULIGHETER: Maskinen bør ha HDMI-utgang hvis den skal brukes til å se film og VGA-utgang hvis den skal kobles til projektor. Se også etter om PC-en har den nye USB-utgangen 3.0, for rask overføring til for eksempel ekstern harddisk.

BATTERIKAPASITET: Viktigst hvis man bruker PC-en på farten. Batteriet bør vare minst 5 timer ved normal bruk. Nyere maskiner, særlig de såkalte ultraportable PC-ene, har avansert strømsparende teknologi innebygd i prosessoren.

NETTVERKSKORT: Bruker du PC-en på farten, bør du ha et kjapt, trådløst nettverkskort. Noen PC-er, spesielt businessmodeller, har innebygd 3G-kort, altså mobilt internett.

PC-TESTER: Sjekk uavhengige tester for å finne ut hva som anbefales av folk med god kunnskap om PC-er.

Det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter for å finne den rette bærbare datamaskinen. Blant annet fordi det er et hav av ulike PC-er å velge mellom, og fordi PC-ene har mange ulike egenskaper.

– Det viktigste du må tenke på når du skal kjøpe PC, er hva du skal bruke den til, og hvor mye den skal koste. Det viktigste for oss er at folk får den PC-en de ønsker og trenger, sier Jan Morten Bråten, divisjonsdirektør i Microsoft Norge.

Han fastslår at personlig preferanse spiller en betydelig rolle når man skal skaffe seg en PC, som står for «personal computer» – eller «personlig datamaskin» på norsk.

– Det er avgjørende for hver enkelt av oss hvordan PC-en føles å bruke og hvilket design den har. Derfor bør du prøve PC-en i butikken før du kjøper. Rett og slett for å finne ut om du liker det du holder i, anbefaler Bråten.

Les også: Perferkt PC for kjøkkenet

Tynn som et knekkebrød

Hvis design og brukervennlighet faller i smak, bør man ha noen tanker om hva man skal bruke PC-en til.

– Da er det viktig å huske på at bruken raskt kan endre seg. Den som bare bruker PC-en til internettsurfing i dag, kan kanskje ønske å bruke den til å se film, behandle bilder og spille spill med om et halvt år. Derfor er det lurt å se litt inn i framtiden, råder Microsoft-direktøren.

Ifølge ham er supertynne PC-er årets trend. Han viser til serien som har fått navnet Ultrabook, PC-ene som minner om Apples MacBook Air.

– Ultrabook ble introdusert i fjor høst og er på full fart inn i butikkene. Det kommer stadig flere modeller fra mange ulike produsenter, forteller han.

Mario Abouraad, Windows- og Office-spesialist i Microsoft, mener de tynne og bærbare Ultrabook-ene er ypperlige for folk som skal ha med seg PC-en over alt.

– Men de er i tillegg kraftfulle nok til at du kan bruke dem både som jobb-PC og underholdnings-PC, sier Microsofts dataguru.

Vegar Jansen, journalist i Hardware.no, ville ha prioritert en god skjerm, behagelig tastatur og stor pekeplate hvis han skulle kjøpt en bærbar datamaskin i dag.

– Med tanke på ytelse vil Intels moderne Sandy Bridge-prosessor (nytt fra 2011, journ.anm.) duge for de fleste – også til enkle spill, sier han.

Les også: Du eier sannsynligvis mer enn du tror

Hvilken kategori er du i?

Både Jansen og Microsoft deler vår PC-bruk inn i ulike kategorier. De viktigste er underholdning, jobbing, hjemmebruk, «på farten» og gaming. Poenget er å finne ut hvilken kategori man selv er i, fordi det sier noe om hvilken PC man bør ha.

Underholdning: For dem som vil bruke PC-en til å se film eller redigere video, bør skjermen være bra. PC-en bør dessuten ha HDMI-utgang (for lyd og høyoppløste bilder) og en harddisk som er middels rask og kraftig. Vurder også PC med mulighet for å spille av 3D- og Blu-ray-filmer.

Jobbing: Maskinen bør være rask og kraftig hvis man vil at den skal kunne håndtere at flere tyngre programmer brukes samtidig.

På farten: PC-en bør først og fremst være liten og lett og ha god batterikapasitet. Andre egenskaper avhenger av bruken.

Hjemmebruk (nettsurfing, bildebehandling og lignende): Kan godt ha en større skjerm (15,6 eller 17 tommer). Ytelse spiller kanskje mindre rolle, men det kommer an på behov og bruksområder.

Gaming: Den som spiller ytelseskrevende spill, bør ha en kraftig og rask maskin med god lyd og en skjerm med høy oppløsning. PC-en bør også ha et skjermkort som gir gode grafikkegenskaper.

– Husk imidlertid at disse kategoriene overlapper hverandre, og det finnes PC-er som dekker flere behov. Noen vil jobbe, se film og spille på PC-en – og kanskje bruke den både hjemme og på farten. Da må man ta høyde for det når man kjøper, understreker Jan Morten Bråten.

Les også: Liten, lekker og lynrask tv-boks fra Apple

Acer har kastet seg på ultrabook-bølgen

Fjærlett ultrabook fra Toshiba

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden