- Ubehagelig sterk boligprisvekst om noen år

– ØKER FAREN: – Alle reguleringene myndighetene har gjort for å gjøre det vanskeligere å bygge og kjøpe boliger i de senere år, øker farene for at det blir en spekulasjonsbølge, mener Jan L. Andreassen. Foto: Terra
– ØKER FAREN: – Alle reguleringene myndighetene har gjort for å gjøre det vanskeligere å bygge og kjøpe boliger i de senere år, øker farene for at det blir en spekulasjonsbølge, mener Jan L. Andreassen. Foto: Terra

De siste forsøkene på å regulere boligmarkedet kan føre til en spekulasjonsboble, advarer sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene er godt i gang med å stramme inn på utlån til boligkjøp.

Og lånekunder kan bare ruste seg for at bankene blir enda mer knipne: For fremover venter de ytterligere innstramming i sin kredittpraksis overfor husholdninger.

Det viste utlånsundersøkelsen, som Norges Bank la frem torsdag.

Og sentralbanksjef Øystein Olsen uttalte samme dag at Norges Bank støtter tiltakene Finanstilsynet har iverksatt for å motvirke at boligprisveksten blir for høy.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen, mener Finanstilsynet og Norges Bank er logisk inkonsistente.

– Når tilsynet strammer til og bankene følger etter, vil det sikkert hindre noen ungdommer i å eie, men det holder dem ikke borte fra boliger, sier Andreassen, som påpeker at de ikke flytter inn i telt eller iglooer, men må ut i leiemarkedet for boliger.

– Finanstilsynet får dem til å leie fremfor å eie. Et leiemarked som i Norge i hovedsak drives av spekulanter. Derfor må med nødvendighet Finanstilsynets forsøk på å hindre folk fra å eie, tvinge dem til å leie og dermed glede spekulantene, sier Andreassen.

– Vil øke spekulasjon

Men han mener dette bare er et av mange velmente tiltak som skader boligmarkedets funksjonsmåte; andre er krav til universell utforming, energikrav og større krav til alle utbyggere i lover og forskrifter.

– Alt fordyrer nybyggingen. Disse tiltakene, i kombinasjon med Norges Banks gjennomgående stramme pengepolitikk i andre halvår i fjor, har bidratt til å redusere boliginvesteringene. Etter en viss økning i fjor vår – da rentene var lave og optimismen stor – er igangsettingen av boliger nok en gang fallende.

Hvorfor øker forskriftene faren for spekulasjon?

– Fordi regulerte markeder tiltrekker seg spekulanter. Det har vært min hovedkritikk av Finanstilsynets forsøk på hindre unge å kjøpe bolig. Det vil ikke dempe boligspekulasjon, slik de tror. Det vil øke spekulasjonen fordi alle investorer være nå at der det er oppdemmet behov, hvor folk står i kø for å kjøpe er små familieleiligheter i sentrale strøk. I en viss forstand har de nye reglene bidratt til økt fare for en spekulasjonsboble, ikke redusere den, mener sjeføkonomen.

– Ubehagelig sterk prisvekst

Andreassen påpeker at igangsettingen av boliger er unødig lav i Norge samtidig som veksten i befolkningen er rekordsterk.

– Og dette ikke er spesielt smart. Tvert imot er vi dag i gang med å legge grunnlaget for ubehagelig sterk prisvekst om noen år. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at boligmangelen kommer til å bli langt verre før vi rekker å rette opp skadene fra de senere års feilslåtte boligpolitikk, sier Andreassen.

Han mener hovedproblemet er at boligprisene faktisk er for lave til at det lønner seg å bygge i det meste av Norge:

– Med unntak av et par dusin kommuner er eneboligprisene i bruktmarkedet langt lavere enn nybyggprisene. Markedet fungerer dessverre. Uten at det blir mer lønnsomt å bygge nytt kommer ikke boligbyggingen opp. Da må i stedet rentekutt, subsidieringen av boligbyggere og/eller sterk boligprisvekst til.

Les også:

– Aldri vært mer fornuftig å binde renten

– 50 prosent risiko for boligprisfall ute av kontroll

Tør ikke fortelle folk hvor mye aksjemarkedene kan stige

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden