Høyesterett legger Røeggen-saken på is

SMÅSPARER: Ivar Petter Røeggen tapte 230.000 kroner etter kjøp av såkalte garanterte spareprodukter i DNB. Foto: Scanpix
SMÅSPARER: Ivar Petter Røeggen tapte 230.000 kroner etter kjøp av såkalte garanterte spareprodukter i DNB. Foto: Scanpix

Vil avvente dom i annen sak, som kan få betydning for behandlingen av anken til småsparer Ivar Petter Røeggen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunn Røeggen-saken

DnB Nor ga i 2000 Ivar Petter Røeggen et fastrentelån over seks år med over åtte prosent rente, for å kjøpe to ulike sammensatte spareprodukter.

Røeggen investerte 500.000 kroner i strukturerte spareprodukter – og tapte 230.000 kroner.

Småspareren har vunnet frem mot DnB Nor både i Bankklagenemnda og i Oslo tingrett.

DNB anket dommen fra tingretten, og i september 2012 ble det klart at banken vant frem med ankesaken i Borgarting Lagmannsrett.

Les mer:

- Viktig at Høyesterett tar småsparer-sak

Småsparer tapte mot DnB Nor i ankesaken

- Jeg spurte aldri banken om lån

- DnB Nor er gjennomskuet

Småsparer møter DnB Nor i retten igjen

Borgarting lagmannsrett har frifant i september i fjor DNB i ankesaken mot småsparer Ivar Petter Røeggen.

Før dette hadde Røeggen vunnet frem med sitt syn i både Bankklagenemnda (nå Finansklagenemnda) og i Oslo tingrett. DNB ønsket imidlertid ikke å følge avgjørelsen i nemnda, og anket senere også tapet i tingretten.

Utsetter behandling

Saken dreier seg om hvorvidt banken har solgt Røeggen spareprodukter som i sin konstruksjon var for dårlige til at de burde vært solgt til vanlige bankkunder.

Forbrukerrådet har stilt som partshjelp for Røeggen, fordi de regner saken som en prinsippsak med betydning for flere hundre tusen andre nordmenn som også har tapt penger i såkalte strukturerte spareprodukter. Forbrukerrådet har blant annet betalt for Røeggens advokat, John Christian Elden.

Ivar Petter Røeggen anket nederlaget i Borgarting lagmannsrett til Høyesterett.

Men nå utsetter Høyesterett behandlingen av saken inntil videre.

- Vil kunne få betydning

29. august i fjor besluttet Høyesteretts ankeutvalg å tillate anke fra Harald Lognvik og Halvor Lognvik, som i april i fjor tapte en sak i Borgarting lagmannsrett mot Storebrand Bank ASA.

Ankeforhandlingen i denne saken er berammet til 24. januar.

Som følge av at utfallet av Høyesteretts avgjørelse i denne saken vil kunne få betydning for behandlingen av anken i Røeggen-saken, stanses ankeutvalgets behandling av Røeggens anke mot DNB inntil det foreligger endelig avgjørelse i avdeling i saken mot Storebrand Bank.

2.000 klager på vent

Når Høyesterett starter behandlingen av den såkalte Lognvik-dommen, er det første gang en sak som omhandler bankenes salg av kompliserte spareprodukter blir behandlet i Høyesterett, og det knytter seg stor spenning til om dette vil gi en avklaring på hva slags ansvar bankene har for kundenes tap på slike produkter, skrev DN tidligere denne måneden.

Det ligger rundt 2.000 klager på vent i Finansklagenemnda på en avklaring i Røeggen-saken. Men det kan like godt bli Høyesteretts avgjørelse i Lognvik-saken som blir førende for hva klagerne kan vente seg, skrev DN.

Les også:

- Aldri vært mer fornuftig å binde renten

Norge blir en taper i verdensøkonomien

Boligkjøp havner i retten

Halverer mobilprisen

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden