Støre: - Frihandelsavtale med EU er et fantom

ADVARER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer mot å tro på at en frihandelsavtale kan være et alternativ til EØS-avtalen. Foto: Heiko Junge/Scanpix
ADVARER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer mot å tro på at en frihandelsavtale kan være et alternativ til EØS-avtalen. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre spår dramatiske konsekvenser for Norge hvis EØS-motstanderne får gjennomslag for en frihandelsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er trekvart medlem av EU, men har mindre selvråderett enn om vi hadde vært fulle medlemmer. Dette står i europautredningen som legges frem i dag, skriver Dagens Næringsliv. Senterpartiet og Nei til EU mener europautredningen bør være utgangspunktet for en diskusjon som har til hensikt å ta Norge ut av EØS.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kan ikke få advart sterkt nok mot en slik prosess, selv om han innrømmer at EØS-avtalen lider under et betydelig demokratisk underskudd, skriver Dagens Næringsliv. Han advarer mot å tro på at en frihandelsavtale kan være et alternativ og kaller en slik avtale for et «fantom» – det vil si et fantasifoster eller fantasiprodukt, ifølge ordbøker.

- Et spill med norske arbeidsplasser

– Ja, jeg vil advare mot det. En frihandelsavtale er et fantom. Det er ikke noe som ligger der og som man bare kan gjenoppta. Jeg tror tanken på at vi bare går tilbake til der vi var på 80-tallet, er å underkjenne hvilke omfattende forandringer Europa har gått igjennom, sier Støre og understreker hvilke konsekvenser det vil ha å gå ut av EØS:

– For Norge, med vår store utenrikshandel, er det å sette i spill den forutsigbarheten vi har gjennom felles regelverk og den likebehandlingen vi er berettiget til gjennom felles overvåkning. Det vil etter mitt skjønn være et spill med norske arbeidsplasser, men norsk økonomi og i sum med norsk velferd. Det finnes ikke en modell, hverken i vår eller EUs skrivebordsskuff som heter et frihandelsalternativ. Å ønske seg et ut av EØS er kortversjonen til å frakoble seg forutsigbarheten og beskyttelsen fra et felles regelverk. Det er å gjøre seg sårbare for vilkårlighet, slår Støre fast.

Han tilbakeviser argumentene fra Nei-bevegelsen om at EU helt klart må være interessert i å fortsette å handle med Norge, og at en utmelding av EØS derfor ikke vil få så store konsekvenser.

Griper dypt inn

Siden EØS-avtalen begynte å virke i 1994, har Stortinget stemt 287 ganger om å avgi ytterligere selvråderett ved å inngå nye avtaler med EU. Flere enn ni av ti av disse vedtakene har vært enstemmige, altså med EU-kritikerne i Senterpartiet og SV på lasset. Enkelte av disse vedtakene har sannsynligvis vært i strid med Grunnloven.

«Norge kan i dag regnes som 3/4 medlem av EU, vi har tatt inn tre fjerdedeler av EU-retten», skriver utvalget. Den siste fjerdedelen er i hovedsak lovene som gjelder i eurosonen. Målt mot ikke-euro-land som Sverige og Storbritannia er vi dermed mer enn trekvart medlem.

Europautredning

Rundt 30 prosent av Norges 600 gjeldende lover inneholder i dag EU/EØS-regler. Avtalene med EU griper i dag også dypt inn i sektorer som i utgangspunktet var holdt utenfor, blant annet landbrukspolitikken.

Dette er blant innholdet i regjeringens europautredning, «Innenfor og utenfor», som legges frem i dag.

Les hele intervjuet med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Dagens Næringsliv tirsdag.

Les også:

Sp og SV vil diskutere alternativ til EØS-avtalen

Vi gir fra oss makten til EU

Navarsete håper folket tvinger fram nei til EØS

Ofrer millionlønn for lys idé

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden