Nedgradering og pølsevev

Kryptisk slagord: - Vi er ikke AAA-innvollspølser, står det på plakaten til denne franske demonstranten, som protesterer mot S&P's nedgradering. Foto: Scanpix
Kryptisk slagord: - Vi er ikke AAA-innvollspølser, står det på plakaten til denne franske demonstranten, som protesterer mot S&P's nedgradering. Foto: Scanpix

- Vi er ikke AAA-innvollspølser, protesterer opprørte franskmenn etter Standard&Poors historiske nedgradering av landets kredittverdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koblingen kan virke absurd, selv om få samtaleemner i Frankrike utelukker kulinariske referanser.

Men søndag kveld og mandag demonstrerte tilhengere av det antikapitalistiske samlingspartiet Venstrefronten i Paris mot S&Ps nedgradering av Frankrikes kredittverdighet fra toppkarakteren AAA til AA+, med følgende slagord:

- Vi er ikke AAA-innvollspølser!

Hedersmerke

Forklaringen er som følger: en spesiell type innvollspølse i Frankrike, som kalles «Andouillette» og som tradisjonelt lages av innmaten til svin eller kalv, kan smykke seg med hedersmerket «AAAAA» dersom den blir funnet verdig av en forening for pølseentusiaster med samme initialer.

Foreningen kaller seg «Association amicale des amateurs d’andouillette authentique», eller Vennskapelig forening for autentisk andouillette-entusiaster. AAAAA-merket oppnås av produsenten for to år av gangen, og det er ikke sjelden å se det oppført på menyen til franske restauranter som tilbyr andouillette.

- Skal lukte litt dritt

Innvollspølsen serveres enten bakt i for eksempel sennepssaus, eller grillet, og gjerne med pommes frites. Men retten må beskrives som et måltid for viderekomne. Smaken, og særlig lukten, røper hvilke deler av dyrets anatomi som er tatt i bruk.

Den franske politikeren Edouard Herriot, som var både statsminister og president i nasjonalforsamlingen under Den tredje republikk i første halvdel av forrige århundre, er kjent for følgende utdypende sitat:

- Politikk er som andouillette; det skal lukte litt dritt, men ikke for mye.

Påstanden kan også minne om et sitat som feilaktig tillegges den legendariske tyske rikskansleren Otto von Bismarck, historiens kanskje fremste forkjemper for realpolitikk:

- Lover, som pølser, innbyr ikke til respekt når vi ser hvordan de er laget.

«Operasjon Andouillette»

Deler av den franske venstresiden har uansett kastet seg over likheten mellom toppkarakteren AAA og andouillette-betegnelsen AAAAA, for å formidle hvor lavt i kurs de holder kredittvurderingsbyråene og hvor lite de setter pris på at Frankrike graderes som en illeluktende, om enn velsmakende, pølse.

S&P’s og konkurrentene Fitch og Moody’s anses av mange for å ha vært medansvarlige for finanskrisen i 2008, og for å helle olje på bålet ved å gjøre det enda dyrere for gjeldstyngede land å hente finansiering i markedet.

Allerede i slutten av oktober i fjor tok Venstrefrontens leder Jean-Luc Mélenchon initiativ til et uvarslet og støyende besøk i Paris-kontorene til Moody’s, som nettopp hadde satt Frankrikes toppkarakter til vurdering for mulig nedgradering.

Mélenchon kalte selvfølgelig aksjonen «Operasjon Andouillette». Og demonstrantene hadde med seg en kurv med invollspølser som de la fra seg i lobbyen.

Les også:

Nå trues også krisefondet

Nicolas Sarkozy lover reformer og ber om ro

- Dette er vel så mye en nedgradering av EUs håndtering av krisen

- Dette vil gjøre redningsarbeidet vanskeligere

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden