Giske: – Ikke optimalt å drive politikk per SMS

Nærings- og handelsminister Trond Giske holder pressekonferanse i forbindelse med oppstyret rundt salget av TV2. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Nærings- og handelsminister Trond Giske holder pressekonferanse i forbindelse med oppstyret rundt salget av TV2. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Trond Giske (Ap) vil foreløpig ikke ta selvkritikk på håndteringen av TV 2-salget, men vedgår at det ikke er optimalt å drive næringspolitikk per SMS. Fredag haglet kritikken mot næringsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld måtte Giske møte i TV-studioer og hasteinnkalle til pressekonferanse for å svare på kritikken mot ham. Tidligere på dagen betegnet Telenor-styreleder Harald Norvik statsrådens opptreden i forkant av TV 2-salget til danske Egmont som «utilbørlig press».

– Først og fremst er jeg glad for at Norvik og jeg er enige om at det ikke dreide seg om noen trussel mot styrets posisjon, sa Trond Giske til pressen.

– Så er det sånn at når et eierdepartement kommer med meningsytringer, kan det oppleves som press. Det er styremedlemmer i store bedrifter vant til, men vi får bare ta til etterretning at Norvik sier han opplevde mine ytringer som utilbørlige, sa han.

– Utilbørlig press

7. januar skulle Telenors styre behandle salget av TV 2 til danske Egmont. En knapp time før møtet fikk Telenors styreleder Harald Norvik to tekstmeldinger fra Giske, sendt via en av hans medarbeidere.

Norvik fikk senere beskjed fra regjeringsråd Nina Frisak om at dette ikke var riktig.

– Vi ble forsøkt påvirket i utilbørlig grad til å ta en beslutning vi ikke mener var den beste for selskapet, sa Norvik under en pressekonferanse fredag.

– Etter prinsippene

Fredag kveld framholdt han at han har handlet i tråd med statens prinsipper for eierstyring.

På spørsmål fra NTB sier Giske at hans forhold til Norvik fortsatt er «profesjonelt» og at de fredag har møttes og blitt enige om å fortsette med å bygge et godt forhold.

Han sier han sikkert vil ta lærdom av saken, men at det foreløpig er for tidlig å evaluere sin egen rolle i saken.

Les også: Stoltenberg: - Har full tillit til Giske

Fredag kveld offentliggjorte statsråden meldingene. Her gir han uttrykk for at han fortsatt ønsker en løsning med norsk TV 2-eierskap. Han ønsket også at styrene skulle vente med en avgjørelse til regjeringens underutvalg, som består av partiledere fra regjeringspartiene, hadde behandlet saken.

– SMS ikke optimalt

I SMS-ene er det også noen formuleringer som er feilskrevet og utydelige. På spørsmål fra NTB vedgår han at det ikke er den beste løsningen å drive forvaltningspolitikk per SMS.

– Det er ikke noen gunstig eller optimal måte å kommunisere på. Men det skjer iblant at man må det, fordi det ikke er tid til å møtes, sier han til NTB.

Giske kunne fredag ikke gi noe svar på hvor lenge han ønsket at styrene skulle vente på ham. Men han framholder at hans hovedmotiv var at han skulle få lagt fram et notat for underutvalget.

– Vi var hele tida tydelige på at dette var selskapets vurdering og valg, men vi skulle gjerne fått bedre informasjon om en såpass stor og viktig sak, sier han.

Kritisk opposisjon

Opposisjonen på Stortinget raste fredag mot Giskes håndtering. Nestleder Jan Tore Sanner i Høyre betegner saken som meget alvorlig og uprofesjonelt håndtert.

– Det hersker nå ulike forklaringer. Det må ikke herske slik usikkerhet om hva som har skjedd. Derfor må statsråden komme til Stortinget så raskt som mulig for å redegjøre om denne saken, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide.

Venstre ønsker også saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Statsminister Jens Stoltenberg sa fredag til NTB at han har full tillit til Giske. Han vil imidlertid ikke svare på hva han mener om Giskes håndtering av saken. Stoltenberg understreket også at regjeringen aldri har behandlet TV 2-saken og aldri heller har blandet seg inn i den. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden