Tror megleryrket vil utryddes

NEDOVERBAKKE: I meglerbransjen har antall ansatte gått mye ned de siste tre årene, og meglernes inntekter er også på vei nedover. Illustrasjonsfoto: Scanpix
NEDOVERBAKKE: I meglerbransjen har antall ansatte gått mye ned de siste tre årene, og meglernes inntekter er også på vei nedover. Illustrasjonsfoto: Scanpix

2011 ble et dårlig år for aksjemeglerne. Nå rømmer stadig flere bransjen, som også har begynt å oppleve sviktende inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2010 var et knallår for finansbransjen og aksjemeglerne. 2011 ble definitivt ikke et knallår. Analytiker Martin Sommerseth Jaer (29) og megler Halvard Bagøien (27) frykter at megleryrket vil utryddes.

Jaer ble av analysebyrået Prospera kåret til Norges nest beste shippinganalytiker i 2010. Han har også toppet magasinet Kapitals analytikerrangering, uansett sektor. Nå har han mistet troen på at meglerbransjen kan tjene nok til å lønne ham, skriver Dagens Næringsliv.

Jaer mener introduksjonen av internett, nettmegling og algoritmenhandel har gjort yrket som aksjemegler overflødig. Og at det vil ramme norske meglerhus enda hardere enn vi har sett til nå.

- Paradigmeskiftet er kommet

– Det er ikke første gang meglerbransjen sliter, men da har det vært av syklisk natur. Nå er det store paradigmeskiftet kommet. For godt. «So what’s different this time?» Fellesnevneren er at investorene får den informasjonen de trenger fra andre kilder enn megleren. På 80-tallet sendte analytikere ut sine analyser fra en telefaks og alle satt spent og ventet. Megleren satt den gang som markedets store informasjonstrakt og var midtpunkt for all informasjon og handel. Nå har man så uendelig mye mer tilgang fra internett, at megleren er overflødig, sier Jaer.

29-åringen starter nå rådgivningsfirmaet Frontier Markets, som skal tilby analyser og rådgivning innen fremvoksende økonomier, med særlig fokus på Kina og India.

Inntektene stuper

Han er ikke alene om å ha mistet troen på meglerbransjen.

Tidligere stjernemegler i Carnegie, Halvard Bagøien, slutter også i bransjen, og drar nå på en flere måneders surfeferie til Hawaii. Har ser som Jaer mørkt på fremtiden for aksjemeglerne.

– Man ser en avskalling allerede. Det er vanvittig overkapasitet i bransjen akkurat nå. Etterspørselen etter oss har falt og det blir et par sure år fremover, sier han til Dagens Næringsliv.

Ifølge Finanstilsynet har over 500 ansatte blitt sagt opp eller forlatt bransjen siste tre år, mens inntjeningen har stupt 70 prosent. I samme periode har omsetningen på Oslo Børs falt dramatisk, fra 15 milliarder kroner daglig i 2007 til fire-fem milliarder nå, og meglerens honorar for en handel er halvert.

Les også:

- Et ork å gå på jobben

Tror meglerbransjen blir mer som dagligvarebransjen

Advarer mot aggressive aksjemeglere (2010)

VG: Giske-uttalelse falt i samtale med Norvik

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden