Arvet hytte og slapp arveavgift

Det er omsetniningsverdien av eiendommen som er grunnnlaget for arveavgiftsberegning ved arv av hytter (foto: Scanpix).
Det er omsetniningsverdien av eiendommen som er grunnnlaget for arveavgiftsberegning ved arv av hytter (foto: Scanpix).

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at han har spart store beløp på arveavgift, ved å overta deler av foreldrenes landssted til det en megler beskriver som en alt for lav pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorvald Stoltenberg og kona har overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens Stoltenberg og søsteren Camilla.

Prisen på 1,2 millioner kroner var så lav at de to søsknene slapp å betale arveavgift, skriver Finansavisen.

En megler avisa har snakket med, mener eiendommen er verd langt mer enn det Stoltenberg-søsknene måtte gi for sine to tredeler.

– Den er mye verdt, i hvert fall 10 millioner. Man må imidlertid huske på at det er prisdempende at eiendommen deles opp i flere deler – den som kjøper noe slikt, ønsker jo ikke ukjente deleiere med på kjøpet, sier megleren som ikke ønsker å framstå med navn.

- Ødelegger troverdigheten

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik Olsen mener saken kan ødelegge troverdigheten for skattepolitikken.

– Dersom det som står i Finansavisen er sant, så kan ikke Stoltenberg springe rundt med pekefingeren og si at folk må betale sin skatt med glede. Dersom statsministeren kan gjøre dette så må alle kunne gjøre det, vil folk tenke, sier Solvik Olsen til tv.2.no.

Stoltenberg (Ap) selv avviser at han kan ha spart over 300.000 kroner i arveavgift.

– Arveavgiften er ikke beregnet. Ligningsmyndighetene har fått og vil få alle relevante opplysninger via advokat. Jeg vil selvsagt forholde meg til ligningsmyndighetenes konklusjon, skriver statsministeren i en tekstmelding til NTB.

Råflott eiendom

Med en prislapp på 10 millioner kroner, ville Camilla og Jens Stoltenberg måttet betale rundt 150.000 kroner i arveavgift hver.

Ifølge Karianne Hammer i Privatmegleren ligger tomter ute for salg til 1 og 2 millioner kroner hver seg. En eiendom som hun nå skal forsøke å selge, har en prisantydning på 6,9 millioner kroner, men i motsetning til Stoltenberg-eiendommen har denne 40 meter til sjøen og egen brygge.

Stoltenbergs eiendom har ingen strandlinje, men hovedhus, anneks og bryggerett.

– Det er en idyll av en eiendom. Blant annet er det vakkert utsyn derfra, og den ligger på en veldig populær øy hvor det selges få eiendommer, sier Hammer som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Les også: Stoltenberg: - Masse ulike avgifter i Norge

Les også: Stoltenbergs sjåfør betalte ikke bomavgift

Slik beregnes arveavgiften

I arvekalkulatoren nedenfor har vi lagt inn et beregningsgrunnlag på 3,3 millioner kroner. Det vil si på 1,65 millioner kroner på hver.

Fra markedsverdien på 10 millioner må det først justeres for at søskene overtar totredjeldeler. Da setter vi verdien til 6 millioner kroner.

Deretter må kjøpesummen på 1,2 millioner kroner trekkes fra, og et forrutsatt fradrag for bruksrett for foreldrene på 1,5 millioner kroner.

Det er videre forutsatt at Stoltenberg tidligere har mottatt 470.000 kroner i arv fra hver av foreldrene.

Les mer om arveavgift her

Les mer om arveavgiftssatsene her

Du må velge om du er livsarving eller ikke. Det er forskjellige satser avhengig av om du er livsarving eller ikke. I begge tilfeller er det et fribeløp på 470.000 kroner. Livsarvinger betaler 6 % på de neste 330.000, og 10 % på det overskytende (over 800.000 kroner).

De som ikke er livsarving, betaler 8 % på de neste 330.000 kronene, og 15 % på det overskytende.

Beløpet du arver legger du inn feltet Beløp som arves fra arvelater. Hvis du har arvet noe tidligere legger du dette inn i feltet Tidligere motatt fra arvelater.

Kalkulatoren regner så ut hvilken arveavgift du må betale.

Jeg er livsarving
Beløp som arves fra arvelater
Tidligere mottatt fra arvelater
Arveavgiftsberegning:
Arveavgift
Arveavgift hvis du gir arv videre:
Hvor mange barn gis det videre til
Hvor mye skal gis videre til hvert barn?
Tidligere mottatt per barn
Arveavgift per barn
Ny arveavgift foreldre
Samlet arveavgift
Spart arveavgift


Kalkulatoren er utviklet av Rune Pedersen for ABC Penger.

Les også: Vi betalte 2,5 milliarder i arveavgift

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden