Slik forsvinner halve avkastningen

- En gjennomsnitttlig aksjesparer har hatt en veldig mye lavere avkastning på investeringene sine enn børsveksten (foto: Scanpix)).
- En gjennomsnitttlig aksjesparer har hatt en veldig mye lavere avkastning på investeringene sine enn børsveksten (foto: Scanpix)).

Fondskundenes magefølelse koster dem dyrt. Torkild Varran i Norges største fondsforvalter har to tips til dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært fondsindustriens store paradoks, sier Torkild Varran til DN.no. Han er sjef for det som er en av Norges aller største pengeforvaltere, DNB Asset Management.

- En gjennomsnittlig aksjesparer har hatt en veldig mye lavere avkastning på investeringene sine enn børsveksten. Ikke fordi forvalteren har gjort en dårlig jobb, men nettopp fordi aksjesparerne tenderer til å selge på bunn og kjøpe på topp, forklarer Varran.

- Og det er store tall, det er snakk om at halve avkastningen blir borte i slike tilfeller, sier han.

Spre pengene

Det er gjerne den som følger med porteføljen sin slavisk fra dag til dag som har en tendens til å ta beslutninger basert på magefølelsen, forteller han.

- Og de blir gjerne dårlige.

Derfor forsøker DNB Asset Management å få kundene sine med på to ting: kombinasjonsfond og gradvis inntreden i markedet. Med enkle ord betyr det månedlig spareavtale, og penger som blir satt inn i en miks av aksjer og renter. Aksjene skal står for risikoen som gjør det mulig å få gevinst på sparingen sin, mens rentene skal være en relativt sett tryggere plassering.

- Vi tror diversifiserte porteføljer og gradvis inntreden er alfa omega i massemarkedet, sier Varran.

Tror på aksjer

Fjoråret var tøft i aksjemarkedet, og det var rentene som gjorde at absoluttavkastningen på DNB Asset Managements portefølje var "grei", med Varrans ord.

I år tror han aksjer blir en bedre investering.

- Vi tror at aksjemarkedet kommer til å gi en konkurransedyktig avkastning i år, sier Varran.

Men en rolig tur i parken, det blir det ikke.

- Er det en ting som er sikkert, så er det at vi får svingninger også i 2012, som kan være ganske store, sier han.

Varran tror det kommer til å bli mye støy også i år.

- Det er mye politisk støy i Europa, det kommer til å bli politisk støy i USA, og det kommer innimellom til å værefolk som dømmer Kina nord og ned. Det kommer til å gi kursbevegelser, tror Varran.

Se lenger frem

Det tradisjonelle rådet om å se minst tre år frem i tid, holder ikke nå, mener Varran.

- Jeg vil si at man bør ha en investeringshorisont på fem år pluss, med den risikoen man har nå. Jeg tror det viktige er at du hele tiden må kunne leve med svingninger, og så bygge en portefølje.

- Må tåle litt nedside I august ifjor rådet Varran den som ikke hadde mage til å tåle et fall på ytterligere ti prosent til å selge. Iløpet av årets fire siste måneder falt hovedindeksen på Oslo Børs nær åtte prosent.

Les: Råd til fondskunder: Selg nå

Varran vet ikke hvor mange som gjorde akkurat det, men han vet at nettotegningen falt.

- Vi så at netto tegning var lavere når risikoen var som verst ifjor, sier Varran.

Det betyr at folk lot være å kjøpe aksjer på et tidspunkt da det trolig var lurt, fordi prisen relativt sett var lavere i de mest ruglete periodene.

Varran mener folk må ha is i magen dersom de ønsker å ha penger i aksjer.

- Sannsynligheten for konkurransedyktig avkastning øker jo lengre tidshorisont du har, men skal du ha aksjer så må du kunne ta litt risiko og du må tåle litt nedside, sier Varran.

Les også:

Sellæg følte seg som en prostituert

Lettelse for Europas gjeldsslaver

Spetalens boligråd

Ekspertenes beste aksjetips for 2012

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden