- Mafiaen er Italias største bank

KAMPEN FORTSETTER: Italienske politimenn eksorterer mafiaboss Machele Zagaria ut fra en politistasjon i Napoli i desember 2011. Zagaria var et høytstående medlem av Comorra-mafiaen.(AP Photo)
KAMPEN FORTSETTER: Italienske politimenn eksorterer mafiaboss Machele Zagaria ut fra en politistasjon i Napoli i desember 2011. Zagaria var et høytstående medlem av Comorra-mafiaen.(AP Photo)

Italiensk økonomi er i oppløsning. Det betyr gode tider for organisert kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støvellandet er blant landene i Europa som sliter tyngst etter at en ny finanskrise var et faktum. Det har blant annet ført til at den italienske mafiaen nå regnes som landets største «bank», melder Reuters.

En ny rapport fra den italienske anti-krim-gruppen SOS Impresa, viser at tusenvis av mindre bedrifter opplever storstilt utpressing fra kriminelle organisasjoner.

Gode for hundrevis av milliarder

Mange mindre bedrifter som har kjempet for å holde hodet over vannet i nedgangstidene, har latt seg friste av økonomisk hjelp fra mafiaen, viser rapporten.

Videre anslås det at organisert kriminalitet nå håver inn over 100 milliarder euro årlig på den ulovlige virksomheten sin, som i tillegg til pengeutpressing innebærer narkotika- og våpensmugling, prostitusjon og gambling.

Dermed tyder mye på at italienske myndigheters knallharde satsing på å bryte ned mafiaen, har fått en real knekk.

Les også: IMF-sjef krever avklaring i Italia

- En nasjonal krise

Situasjonen blir beskrevet som en nasjonal krise av SOS Impresa. Organisasjonen mener også at mafiaens utpressingsmetoder har blitt mer sofistikerte. Den klassiske lånehaien på gata er byttet ut med godt organiserte og profesjonelle businessmenn, som nyter godt av omfangsrike nettverk.

SOS Impresa anslår at mafiaen samlet har en likviditet på 65 milliarder euro, og det blir estimert at mafiaen samlet står for rundt syv prosent av Italias samlede BNP.

Les også: Fant mafiaboss i bunker

Les også: Frykter mafia-rekruttering på Facebook

Berlusconis arv

Når det gjelder kriser er det noe Italia har blitt godt kjent med de siste årene, og mye kan i ulik grad tilskrives tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

I sin siste regjeringstid kom skandalene tett for Berlusconi, som ikke akkurat kan beskyldes for å ha gjort situasjonen spesielt mye lysere for italiensk økonomi.

Flere ganger har han blitt koblet til mafiaen, men finansakrobaten har alltid landet på beina.

Utrolig nok er mediemagnaten og den selvutnevnte damebedåreren Italias lengst-regjerende statsminister. Hvordan han fikk til det er fortsatt et mysterium for mange, og da Berlusconi gikk av i starten av november var det full feiring i Italia.

Les også: Et tøft år for Berlusconi

Les også: Et nytt Italia uten St.Silvio

Les også: Berlusconi under økende press for å gå av

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden